Znate li koja je razlika između belih i smeđih jaja?

Da li ste se nekada zapitali koja je razlika između smeđih i belih jaja? Odgovor je tako jednostavan da ćete se iznenaditi.
Da li ste se nekada zapitali koja je razlika između smeđih i belih jaja? Odgovor je tako jednostavan da ćete se iznenaditi.

Većina nas uglavnom uzima one na koje naleti ili jednostavno kupujemo one boje jaja koje smo uvek kupovali.

Sve je do kokoške

Kokoške sa belim perjem polažu bela, a crvenkasto-smeđe (prisutnije kod nas) kokoške polažu smeđa jaja. Ali, što se tiče samog jajeta i hranljivosti, ne postoje razlike – sve je samo do boje.

Smeđa jaja su skuplja

Mnogi misle da su smeđa jaja kvalitetnija i da su zbog toga skuplja, ali to nije slučaj. I za ovo postoji jednostavan odgovor – kokoške koje polažu smeđa jaja su krupnije od belih, tako da jedu više, odnosno koštaju više.

Ima li razlike u ljusci?

Osim u boji, nema neke bitne razlike između ljuske smeđih i ljuske belih jaja. Opet, zahvaljujući narodnim predanjima, misli se da je ljuska smeđih jaja tvrđa, ali ni to nije tačno. Tvrdoća zavisi od starosti kokoške. Što mlađa kokoška, to tvrđe jaje.

Postoji li razlika u žumancetu?

Opet zbog priče na selima mnogi misle da žumance iz smeđih jaja ima bogatiju žuto-narandžastu boju. Boja i kvalitet žumanceta nemaju veze se bojom jajeta, ali imaju direktno veze sa kvalitetom onog čime se koke hrane. Što kokoška jede zdravije, što jede više kukuruza – to je žumance žuće, i to svetlo žuće.

Kada se hrani, kako se kokoške u industrijskim farmama danas uglavnom hrane prerađenom hranom, imamo manje žuto a više narandžasto žumance. Tako da boja ljuske,,uglavnom, ne utiče na boju žumanceta.

  • 10.11.2013 12:18
    neistina
    Nije tačno, da bele kokoške, nose bela jaja!!!!
  • Đole

    08.11.2013 13:19
    bela su na belcima, a braon na melezima :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.