Gordanu Čomić isključuju iz Demokratske stranke; Čomić: Rado ću snositi posledice

Etički odbor Demokratske stranke doneo je sinoć preporuku da poslanica Gordana Čomić bude isključena iz te partije.
Gordanu Čomić isključuju iz Demokratske stranke; Čomić: Rado ću snositi posledice
Foto: Screenshot
O toj preporuci odlučivaće Izvršni odbor i Predsedništvo stranke.
 
Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je za N1 da je Etički odbor DS zasedao povodom pojavljivanja Gordane Čomić na sednici Skupštine Srbije.
 
Ona se juče pojavila, nakon više meseci, u skupštinskoj sali i tako prekinula bojkot dela opozicije. U dnevni red uvrštena su i njena dva zakonska predloga o većem učešću žena na izbornim listama.
 
Lutovac je rekao da se Čomić jasno opredelila da vodi samostalnu politiku, a ne politiku stranke, ocenivši da je to flagrantno kršenje odluka DS.
 
"To je ne samo nepoštovanje odluka DS, već i članova DS i svih onih koji su ogromnom većinom doneli odluku o bojkotu. Taj čin je samostalan čin i ne može se smatrati da je to doneto u ime DS", istakao je Lutovac.
 
On je dodao da je Čomić, kao narodna poslanica izabrana na listi DS, po statutu DS i dužna je da sprovodi politiku DS.
 
"S druge strane, Ustav kaže da su poslanici vlasnici svog mandata, a Ustav je jači od statuta jedne stranke, ona je to mogla da učini u svoje ima, ali ne i u ime DS", zaključio je Lutovac.
 
Čomić: Rado ću snositi posledice
 
Gordana Čomić izjavila je, nakon što je Etički odbor stranke doneo preporuku da ona bude isključena iz DS, da je spremna da snosi posledice.
 
"Odluka je da snosim posledice rešavanja svoje etičke dileme o dve odluke DS - jedne o borbi za politiku u kojoj će biti zastupljene žene i druge o bojkotu sednica Narodne skupštine. Kažu mi: 'Snosićeš posledice'. Rado ću ih snositi, s osmehom i s budućim pogledom na najmanje 100 žena u Skupštini Srbije i na dva mesta od pet na svakih pet mesta na listama lokalnih skupština za manje zastupljeni pol", rekla je Čomić za Tanjug.
 
Ona je dodala da takvih odluka ne biva bez većine u institucijama spremnim da kroz dijalog donesu dobre promene.
  • marko stankov

    09.02.2020 15:26
    Gospodja Comic treba nakon 30 godina sedenja u raznim Skupstinama dok je sve u ovoj zemlji propadalo da se uhvati nekog konkretnog posla! Dosta je vise tih politicara opste prakse!
  • Observer

    08.02.2020 21:51
    Neko je prethodno objasnio, kako se odlučuje u demokratiji, a to je, da se o svemu slobodno diskutuje i predlaže, ali kada se konačna odluka donese većinom glasova, ona se mora poštovati.

    Više nego očigledno, gospođa Čomić je prekršila dogovorenu odluku i snosiće posledice.

    Odluke se u DS-u donose u skladu s statutom stranke.

    P.S. Postavlja se pitanje, zašto gospođa Čomić
    nije predložila amandman o učešću žena sa 40% u vreme, kada je njena DS bila na vlasti?

    Da li to znači, da tada, kada je bila na vlasti, niko je nije “uzimao” za ozbiljno i shodno tome, da je morala čekati da pređe u opoziciju i kraj mandata 2020.? (s jasnim naznakama da zbog bojkota, neće je biti i u sledećem sazivu Skupštine - drugim rečima, bez skupštinske apanaže).
  • Nikad u stranci

    08.02.2020 20:30
    Čestitam DS-u
    Uspeli ste i Čomićku, majku 4 dece, jednu kulturnu i obrazovanu demokratičnu političarku, da dovedete svojim spletkarenjem, neiskrenošću i nemoralom do tačke da je izgubite. Ma i treba da vas nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.