Mali: Modifikovaćemo "švajcarsku formulu" za penzije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modifikovana kako bi penzije bile što veće.
Mali: Modifikovaćemo "švajcarsku formulu" za penzije
Foto: 021.rs
Mali je rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o tome razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ona bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.
 
Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je, kaže, duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra. 
 
Međutim, ministar finansija nije precizirao kada i kako će biti modifikovana ova formula.
 
Podsetimo, po švajcarskom modelu, koji je uveden od Nove godine, penzije se usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom. Model je na zahtev Svetske banke u Srbiji ugašen 2006. godine.
  • Nikola

    04.07.2020 19:17
    ZA PENZIJU
    Zoran Markovic moj otac je predao u avgustu za penziju jos nije stigla moze te li proveriti ,hvala
  • PEtar

    26.02.2020 04:47
    samovirtuelno@ioralno.com
    Lep naziv za model "Švajcarski model" a penzije taman da si kupiš štrik i međ šunke...(a odakle tebi za šunku? ) :)
  • Petar

    24.02.2020 20:19
    Ni počeli, a već modifikuju
    Modifikuju da ne bi zbog povećanja plata što je cilj da se spreči odlazak kadrova, brže rasle penzije, nego što se želi. Koče rast penzija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.