Prijave za glasanje u inostranstvu do 4. aprila

Birači sa boravištem u inostranstvu mogu najkasnije do 4. aprila da podnesu zahtev preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na parlamentarnim izborima glasati u inostranstvu, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Prijave za glasanje u inostranstvu do 4. aprila
Foto: 021.rs
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak tog podatka obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije koje dobije takav zahtev dostaviće nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji obaveštenje o tome. Potom će nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač glasati u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati dostaviti diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi obaveštavanja birača.
 
Po donošenju rešenja da će birač glasati u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, nego u izvod iz biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 
U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa. Zahtev za upis u birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu.
  • Gaststbajer

    11.03.2020 06:15
    ?
    Su placeni putni troskovi do mesta glasanja?
    Jel ide i sendvic pride za usput?
    Danke.
  • EU

    09.03.2020 21:15
    Nepada nam napamet!Samo kad!smo se,kurtalisali Srbije i vucica.Mi smo ovde da radimo zivimo,,skolujemo gradimo svoje zivote,rok se ostatak Srbije,nije makao,od 1990..te vi tamo glasajte,birajte,ali civajte se korone
  • Novica

    09.03.2020 19:57
    Aha a ovi sto se ne prijave ce automatski nesvesno glasati za SNS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.