Više od 84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih, koja okuplja nekoliko nevladinih organizacija, 84,4 odsto mladih smatra da nemaju učešća u političkim procesima, da su svi političari isti, kao i da se niko u svom programu ne obraća posebno mladim ljudima, a najčešće su izjave da ih politika ne interesuje i da nemaju za koga da glasaju na predstojećim izborima, izjavila je predstavnica ove organizacije Milica Borjanić.
Više od 84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa
Foto: Pixabay
Ona je, na konferenciji za novinare u Medija centru, rekla i da se nezadovoljstvo mladih životom u Srbiji ogleda u tome što je 64 odsto mladih izjavilo da je spremno da se odseli.
 
"Čak 52,6 odsto mladih uopšte ne prati izbornu kampanju, dok 82 odsto njih smatra da im se političari ne obraćaju, a 88 odsto njih smatra da problemi mladih nisu zastupljeni u medijima", kazala je Borjanić.
 
Ona je rekla i da je 63 odsto mladih izjavilo da smatra da je potrebno uvesti "kvote za mlade" kada je u pitanju zastupljenost u republičkom parlamentu. Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević je rekao da su ovi podaci zahtevali da se obrati dodatna pažnja na to ko se u političkoj kampanji obraća mladima.
 
"Ono što želimo je da mladi budu u fokusu ove kampanje, zato što sve veći broj mladih želi da se odseli odavde. Sva istraživanja pokazuju da su vrlo negativni trendovi i da se nastavljaju", kazao je Đorđević.
 
Kako je naveo, prema zvaničnim podacima, "mladi čine 17 odsto od ukupnog stanovništva, dok je u republičkom parlamentu samo četiri mlade osobe", odnosno onih do 30 godina, kako zvanična statistika registruje mlade. Đorđević je rekao da zbog svega toga treba obratiti pažnju na rešavanje problema koji dovode do toga da mladi ne žele da žive u Srbiji, "i na šta je potrebno sistemski delovati javnim politikama".
  • biljana

    16.03.2020 10:18
    glasanje
    Pa ovako
    Kad sam ja bila mlada a sada imam 47 godina bilo je sta vi mladi znate stariji gradjani se pitaju .
    E sad kad ja vise nisam mlada tojest nemam od 25-30 godina e sad se pitaju mladi
    Pa ja pitam ovu drzavu kad cu ja imati pravo glasa i biti u toj grupi koja je bitna za ovu drzavu
  • /

    13.03.2020 14:05
    /
    a meni je muka od onih koji u ponudjenima vidi resenje.
    Pa taj radulovic je pre nekoliko dana proterivao migrante.

    Na proslim izborima je imao bas "ubedljivu' kampanju: reimenuj wifi da se vidi koliko nas ima...bas obecavajuce.

    Pa ni szs se nije setio atentata na njihovog bivseg predsednika koji se desio juce 2003
  • Ataševac

    12.03.2020 18:32
    Svi za vucka
    Svi.op.op.ljepota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.