Fajon: Mudro bi bilo odložiti izbore u Srbiji, ali vlast odlučuje

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon ocenila je kako bi bila mudra odluka da se izbori ne održavaju u trenutku dok još traje pandemija korona virusa, ali da su vlasti te koje o tome odlučuju.
Fajon: Mudro bi bilo odložiti izbore u Srbiji, ali vlast odlučuje
Foto: N1
"Sada kad imamo datum izbora, pozivam sve političare da se ponašaju odgovorno, da deeskaliraju napetosti i da se ponovo fokusiraju na svoje programe", istakla je Fajon za Dojče vele.
 
Fajon je ocenila kako je neophodno da se izvrše sve obaveze za poboljšanje izbornih uslova, a posebno je potreban radikalan korak kada je reč o medijima, ulozi i regulaciji javnih emitera, kao i hitna deesaklacija tenzija i uklanjaje govora mržnje i zastrašivanja.
 
"Narod u Srbiji zaslužuje da izađe na izbore i da slobodno da svoje glasove političkim strankama za koje veruje da će doneti bolju budućnost za njih i njihovu decu", rekla je Fajon i navela da će sa partnerima iz drugih posmatračkih misija razmotriti situaciju kako bi videli da li će ograničenja zbog korone omogućiti raspoređivanje posmatrača.
 
Fajon je ukazala na to da je kampanja u Srbiji trajala i tokom vanrednog stanja, a pitanje je koliko građani imaju kredibilnih informacija.
 
"Hoću da vam iznesem primer Poljske koja će verovatno držati izbore 10. maja iako cela međunarodna zajednica kaže da to nije dobro zbog zdravlja ljudi. Kada neka vlast koristi pandemiju za svoje političke poene, to nije ono što ljudi zaslužuju", konstatovala je slovenačka evroparlamentarka.
 
Kako dodaje, dobili su zahtev opozicije, koja kaže da bi bilo bolje ako se izbori održe krajem ove godine. "Verovatno bi to bila mudra odluka u trenutku kada još traje pandemija, ali na vlastima u zemlji je da odluče", rekla je Fajon.
 
Izbori u Srbiji održaće se 21. juna.
  • racunica

    07.05.2020 00:53
    +- 1,2 miliona
    PUNOLETNIH GRADJANA 5,5 miliona za dobijanje 100 eura a u birackim spiskovima 6,7 miliona ! Gdjo Fajon, da li mozete ovo da objasnite?
  • milicica

    06.05.2020 16:54
    pa zasto
    Opozicija pravi odnosno obraca se EU kad i ovako kazu da nece ucestvovati na izborima.Napali su ove na vlasti da su uveli vanredno stanje a nije trebalo samo zbog straha da ce izgubiti izbore a sad kad ih uvode i ukidaju vanredno stanje i do izbora ima jos 45 dana opet nije dobro zure i sad se odjednom i oni i njihovi simpatizeri boje za one od +65. Opozicijo moja izgleda da vi nikad necete biti spremni i nikad vam nista nece odgovarati vec samo zelite da se vratite na vlast a da vam je neko pokloni. Molimo se bogu da nam ali tesko ce biti kao i da opozicija ovakva kakva je osvoji vlast jednog bar mladog, postenog i sposobnog koji bi ujedinio bivse i sadasnje u borbi za bolju Srbiju ali avaj pusta zelja.
  • Dragan

    06.05.2020 13:45
    najbitnije
    Најбитније је да оно зло и слепило 5 октобра не дође на власт, Све остало је мање или више ако не добро, јер ни положај окупиране Србије није добар, а оно макар сварљиво.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.