Lokalni izbori u vojvođanskim opštinama - novi/stari ljudi, preletači i kalkulacije

Lokalni izbori po vojvođanskim opštinama biće zanimljivi - za parče vlasti bore se bivši rukovodioci opština, preletači, nezavisne grupe građana, a vidljivo je i da su neki politički akteri sklonjeni ili oslabljeni.
Lokalni izbori u vojvođanskim opštinama - novi/stari ljudi, preletači i kalkulacije
Foto: Pixabay
Analizirali smo 19 vojvođanskih opština koje će imati lokalne izbore za dve nedelje i pogledali ko se bori za odborničko mesto. 
 
U Irigu se pet političkih opcija bori za mesto u donošenju odluka. Srpska napredna stranka na listi ima 19 kandidata, a aktuelni predsednik opštine Stevan Kazimirović (nekadašnji član Demokratske stranke) je na 4. mestu na listi. Prvi na listi je poslanik SNS Skupštine APV Tihomir Stojaković, takođe bivši član Demokratske stranke.
 
Socijalistička partija Srbije ima 18 kandidata na izbornoj listi, a Srpska radikalna stranka 15. Vojvođanski front, kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije, imaju po 19 kandidata.
 
U Beočinu takođe postoji pet opcija. Listu SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Mitar Milinković, a na drugom mestu je predsednik Skupštine opštine Zoran Stokuća. Listu Socijalističke partije Srbije predvodi Mirjana Malešević Milkić, a svoje kandidate imaju i Srpska radikalna stranka, Vojvođanski front i Jedinstvena Srbija koja, za razliku od uobičajene situacije, u ovoj opštini izlazi nezavisno od socijalista i sa svojih 20 imena.
 
U Sremskim Karlovcima ima ukupno šest izbornih lista i opcija. Vodeća Srpska napredna stranka je na prvo mesto od ukupno 25 kandidata za odbornike stavila Marinu Janković, a na drugom mestu je aktuelni načelnik opštinske uprave Stefan Stević. Interesantno je da na listi nema predsednika opštine Nenada Milenkovića, te se uveliko govori da će ga na čelnom mestu zameniti upravo Stević.
 
Koalicija SPS-JS ima 25 kandidata i na prvom mestu je istoričar dr Žarko Dimić. Radikale predvodi odbornik Dragan Trišić, a tu je i nova grupa građana - Karlovačka lista, koju predvodi dosadašnji potpredsednik Skupštine Vojvodine dr Ivan Stijepović. On je napustio "Dosta je bilo" 2018. godine i potom bio jedan od osnivača Stranke moderne Srbije, koja je u koaliciji "UDS - Vojvođanski front" na predstojećim izborima. Po formiranju predizbornih koalicija napustio je Stranku moderne Srbije i na lokalu izlazi nestranački.
 
Pomenuti Vojvođanski front (koji u ovoj opštini čine LSV i Vojvođanska partija) ima 24 kandidata za odbornike, a na prvom mestu je nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Karlovačkog lista" Branislav Sančanin. On je ove godine bio u republičkoj komisiji za izbor medijskih projekata kao "nezavisni stručnjak za medije". Na izborima u Karlovcima učestvovaće i Pokret obnove Kraljevine Srbije.
 
Šest lista je u opciji u Temerinu, a SNS predvodi Mladen Zec, aktuelni član gradskog veća za zdravstvo. Interesantno je da se predsednik opštine Temerin Đuro Žiga nalazi tek na 6. mestu na spisku kandidata za odbornička mesta. Socijaliste predvodi dosadašnji zamenik predsednika opštine Nikola Ember, a među opcijama su POKS, SRS, Savez vojvođanskih Mađara i LSV.
 
U Subotici se prijavilo čak devet izbornih lista. SNS ima 70 kandidata, na čelu sa aktuelnim predsednikom opštine Bogdanom Labanom. Radikali imaju 26 kandidata, Vojvođanski front 28, a učestvuju i Savez bačkih Bunjevaca, socijalisti, Savez vojvođanskih Mađara, Ruska stranka, Hrvatski demokratski forum, kao i Pokret građanske Subotice, koji predvodi Jene Maglai, koji je bio gradonačelnik dok je bio član partije Ištvana Pastora.
 
Građani Zrenjanina biraće između osam lista. Naprednjake predvodi aktuelni ministar privrede Goran Knežević, a predsednik opštine Čedomir Janjić je na 4. mestu. Zanimljivo je da je na drugom mestu plivačica Miroslava Najdanovski. Učestvuju i SPS/JS, Savez vojvođanskih Mađara, Vojvođanski front, Metla 2020, Zelena stranka, POKS i Monarhistički front sa listom "Za Kraljevinu Srbiju - Petrovgrad moj grad" i lista "Zdrav razum".
 
U Sremskoj Mitrovici naprednjačku listu predvodi aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tu su SPS, POKS, SRS, kao i izborna lista "Grad za sve nas" Vladimira Petkovića, nekadašnjeg člana SNS i gradonačelnika Sremske Mitrovice. On je podneo ostavku 2016. godine samo dva meseca nakon preuzimanja funkcije, a pre toga je bio na čelu gradske uprave. 
 
Tu su i Vojvođanski front, Metla 2020, grupa građana Mitrovačka alternativa - Pokret slobodnih građana dr Miroslava Kendrišić, kao i "Novi tim za Mitrovicu" koji vodi advokat Zoran Bogićević. On je nekadašnji član URS, a potom je prešao u Socijaldemokratsku partiju Srbije. 
 
U Vršcu je izbor između četiri liste - SNS, SPS, SRS i Vojvođanski front. Listu naprednjaka predvodi aktuelna gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.
 
U Bečeju je u konkurenciji pet izbornih lista. SNS listu od 36 kandidata predvodi aktuelni pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, rodom iz Bečeja, a listu POKS predvodi aktuelna direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić. Učestvuju i Vojvođanski front, SVM i SPS.
 
Isti broj lista je i u Novom Bečeju. SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Saša Maksimović, a učestvuju i SPS, Vojvođanski front, SVM i grupa građana "Lista za lokal", koju predvodi bivši član LSV Oliver Tikvenjac.
 
 
Osam lista je u konkurenciji u Somboru. Naprednjake predvodi aktuelna gradonačelnica Dušanka Golubović, a učestvuju SPS, SRS, SVM i Somborski narodni blok, koji je formirala koalicija Nova Srbija - Narodni slobodarski pokret - Pokret Snaga Srbije - BK i na čelu je Miroslav Stojisavljević. 
 
Takođe, tu je "Savez za Sombor" kao grupa građana i nju predvodi bivši član DSS Milan Bulović. Ono što je interesantno za ovu listu, a utvrdio je lokalni portal Soinfo, je da ima svesrdnu podršku Srpske napredne stranke. Učestvuju i Vojvođanski front i "Novo lice Sombora", lista POKS-a.
 
U Kikindi učestvuje pet lista - Metla 2020, grupa građana "Naše malo mesto" na čelu sa članom gradskog veća u Kikindi i članom Srpskog pokreta obnove Goranom Dumitrovim. Tu je i lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Kikindu" sa 13 kandidata za odbornike, Vojvođanski front, SPS, SVM i Srpska napredna stranka, koju predvodi aktuelni gradonačelnik Pavle Markov. Na drugom mestu ove liste je aktuelni pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić.
 
U Odžacima učestvuju četiri liste - SNS, SPS, SRS i grupa građana "Za demokratsku opštinu - Vesna Rogač". 
 
Naprednjake u Pančevu predvodi direktor lokalne Opšte bolnice dr Slobodan Ovuka, dok je aktuelni gradonačelnik Saša Pavlov na 6. mestu. Tu su i SPS-JS, SVM, SRS, kao i lista "Za svoj grad" koju predvodi grupa građana "Pančevci 2020". Odbijena je lista SPAS Aleksandra Šapića iz više razloga - dopune potpisa podnete su sa zakašnjenjem, pojedini potpisi nisu bili ispravni, a listu su podržali građani koji su su duplo potpisali ili su već podržali drugu listu.
 
Lista "Suverenisti" pokreta "Dosta je bilo" i grupa građana "Pančevački front" dobili su rokove da otklone nepravilnosti, ali nije poznat ishod.
 
U Bačkoj Palanci učestvuju četiri liste - SNS, SPS, SRS i Pokret socijalista, u družbi sa Strankom vojvođanskih Slovaka.
 
Listu naprednjaka u Rumi predvodi predsednik opštine Slađan Mančić, a konkurencija su SPS, SRS i Zelena stranka.
 
U Vrbasu učestvuju četiri liste i to SNS, SPS, SRS i grupa građana "Oslobodimo Vrbas". Naprednjake predvodi aktuelni predsednik opštine Milan Glušac, dok grupu građana predvodi Dragan Stijepović, nekadašnji zamenik predsednika opštine Vrbas i član DS, potom član Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.
 
Čak osam lista predato je u Staroj Pazovi. SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Đorđe Radinović, dok grupu građana "Šakom o sto" predvodi Jovan Tišma, nekadašnji predsednik opštine u vreme demokrata, kao i direktor Direkcije za izgradnju. On je hapšen 2013. godine zbog navoda o zloupotrebi službenog položaja, a 2018. godine je ušao u Republikansku stranku. 
 
Učestvuju i "Pokret za opštinu Nova Pazova" odbornice Ane Pejović Stanković, "Izbor za našu opštinu" Milana Turanjanina, SPS i JS, SRS, POKS i grupa građana "Pokret Podunavlje".
 
U Baču je situacija naročito zanimljiva. Na izborima učestvuju SNS, Vojvođanski front, SPS, SRS i grupa građana "Moj Bač", koju predvodi brat od strica ministra odbrane i predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, producent Zdravko Vulin.
 
 
Podsetimo da na izborima ne učestvuju stranke koje čine Savez za Srbiju, a to su Demokratska stranka, Narodna stranka, Levica Srbije, Zajedno za Srbiju, Dveri, Pokret za preokret i pokret Otadžbina. Ove partije zalažu se za bojkot predstojećih izbora.
  • Beocinac

    09.06.2020 23:10
    Cigo sve znam
    Spali smo na to da rusimo Kiselog tako sto cemo glasati za SPS, ali druge opcije nema, trenutno jedini mogu da ga skinu i zato svi treba da izadjemo glasamo da glavonja i njegovi kompanjoni odu!!!
  • pohlepa kao motiv

    09.06.2020 15:53
    Stranke u Srbiji služe za lično bogačene članstva .Stranke koje su na vlasti više od 20 godina a ogadili se glasačima, kao Liga, menjaju nazive da prevare glasače. Liga je u Vojvodini " Vojvođanski front " na Republici Ujedinjena demokratska Srbija a tu Čomić, Konstantinović, Đurišić, Macura, potpise prikuoio SNS, svi ujedinjeni zarad ličnog profita. Čeda u Vojvodini na listi bošnjačke nacionalne manjine, potela mu novca.
    Rešenje je ostati kod kuče 21.6.

  • Komsija

    09.06.2020 15:36
    Titel ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.