Analitičari: Sve partije bez programa, nude "Srećne ljude" i "Bolji život"

Nijedna izborna lista koja učestvuje na republičkim izborima 21. juna u kampanji ne predstavlja predizborni program na osnovu kojeg bi birači mogli da se opredele za koga će da glasaju, ocenjuju analitičari koji prate izborni proces.
Analitičari: Sve partije bez programa, nude "Srećne ljude" i "Bolji život"
Foto: Dragan Kandić
Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da građanin ne može svog političkog favorita da "uhvati ni za glavu ni za rep", jer mu on faktički nije ništa ni obećao.
 
"Sva obećanja su na nivou predizbornih spotova i slogana. Ako sutra glasač pita političara: 'Čekaj bre, ti si juče obećao', ovaj može da kaže da nije. Pa kako?! Jel piše negde u programu? Pa ne piše, čuo si moj propagandni spot. Mene zabrinjava to što onaj ko će biti vlast i posle ovih izbora ne želi da odgovori ni na jedno važno pitanje", kazao je Milivojević.
 
Na sajtovima političkih stranaka i pokreta nema istaknutih predizbornih programa sa predlozima rešenja za bilo koji problem sa kojim se suočavaju država Srbija i njeni građani. Predizborna kampanja se uglavnom zasniva na sloganima, spotovima, nemerljivim obećanjima, kritikama i uvredama političkih oponenata.
 
Najbesmisleniji izbori od 1990.
 
Na osnovu političkih fraza i populističkih obećanja političara, građani ne mogu da saznaju kakav pristup će partije koje budu u parlamentu imati kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, suzbijanje korupcije i kriminala, povećanje životnog standarda, gušenje slobode medija.
 
Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da je izborna ponuda jako siromašna i da su ovo najbesmisleniji izbori od 1990. godine.
 
"Stranke, uglavnom, ne nude konkretne stvari. Nemamo izborne ni političke programe koji su razvijeni i sa kojima mogu da izađu pred građane i onda se oni opredeljuju za opšte poruke. Problem je i što te tražnje nema ni sa strane birača", kaže Stojanović.
 
"Ovde se sve partije zalažu za 'Bolji život' i 'Srećne ljude'. Jedini program gotovo svih stranaka u Srbiji je da ljudima ponude bukvalno te nazive kultnih serija - 'imaćete bolji život i bićete srećni ljudi' i tu se priča o programima i programskoj ponudi završava", kaže Stojanović.
 
Nema diskusije o važnim pitanjima
 
On ističe da su ljudi u Srbiji dominantno liderski opredeljeni, odnosno da glasaju za lidere i traže lidere.
 
"Kod nas se izbor birača svodi na to da li ćemo da damo poverenje nekakvom lideru koji najpametnije zvuči ili za koga smatraju da je najmanje uprljan i ukaljan. Vi praktično nemate nikakvu diskusiju ni o kakvim važnim pitanjima, ni o kakvim politikama, ni sa ekonomsko-socijalne strane ni sa kulturološke ili identitetske prirode. Nestali su čak i Kosovo i Evropska unija iz javne diskusije", navodi Stojanović.
 
Cvijetin Milivojević kaže da je Srpska napredna stranka 2012. godine došla na vlast a da nije imala ni formalno svoj stranački program.
 
"Hoću da kažem da je u Srbiji uobičajeno da se političke stranke pojavljuju na izborima i bez ideologije i bez stranačkih programa, a neke čak i pobeđuju na izborima bez svega toga. SNS na izborima 2012, 2014, 2016, pa i na predsedničkim 2017. godine nije odgovarala ni na najvažnija aktuelna pitanja koja se tiču državnog identiteta Srbije. Njeni kandidati za predsednika, prvo Toma Nikolić, potom Vučić pobeđivali su na izborima a da nikada nisu rekli šta je ideja za Kosovo, da li je za njih to ono što piše u Ustavu Srbije, nešto između ili nešto treće što taje pred građanima", rekao je Milivojević.
 
On navodi da je bilo još tema koje oni ne samo da nisu imali u programu, nego se nisu o njima ni izjašnjavali ili su čak išli u suprotnom pravcu.
 
"Recimo tema penzioneri. Vučić je i kad je bio potpredsednik vlade, a potom i premijer govorio da su penzioneri poslednji od kojih će u cilju 'spasavanja od bankrota' posegnuti za smanjivanjem njihovih penzija. A već nekoliko meseci posle toga prvo što je učinio bilo je da smanji penzije", podseća.
 
Većina građana glasa za privid
 
Na pitanje na osnovu čega se građani opredeljuju za koga će da glasaju, kad već ne postoje predizborni programi, Milivojević kaže da "većina građana glasa za privid".
 
"Građani glasaju za stereotip koji je brutalnom političkom propagandom SNS nametnut kao bespogovorna istina. Građani veruju da je Vučić garant opstanka Kosova u Srbiji, da će nas Vučić najbrže uvesti u EU, da nikad nećemo ući u NATO... Oni veruju da će jedino pod Vučićem imati sigurne penzije", objašnjava i dodaje da je osnova Vučićevog opstanka dnevna brutalna i politička propaganda koja se vodi van izbornih kampanja.
 
I većina opozicionih stranaka koje su odlučile da izađu na predstojeće izbore nije istakla na uvid biračima svoje predizborne programe. Neke od njih čak nemaju ni veb sajtove.
 
"Opozicione stranke koje izlaze na izbore ni ne sanjaju da dođu na vlast. One izlaze na izbore sa nekom nadom u podsvesti da bi eto možda mogli da prebace cenzus, ali bez uverenja da će se ona stvarno i ostvariti", kaže Milivojević.
 
On naglašava da se predizborna obećanja ne mogu nazvati programom.
 
"Ogromna većina lista nema nikakav program. Kad registruješ političku stranku moraš da prijaviš i program i statut, međutim, mnoge političke opcije se legitimišu kao stranke, a u stvari su registrovane kao nevladine organizacije sa tri osnivača", istakao je Milivojević.
  • dr Mladen

    15.06.2020 12:09
    21 vek
    Srbija je danas u 21 veku ne samo politički već i društveno i kulturno podeljna zemlja. Uskoro će postojati 2 paralelna sveta kao u matriksu.
  • 1

    15.06.2020 08:46
    Dosta je bilo - jedina opcija!!!
  • BradaNS

    15.06.2020 07:45
    Sekte modernog doba
    Imamo najbolje politicare na svetu! Oni nama placaju da glasamo za njih kako bi nam uredili zemlju i ucinili zivot lepsim... Salu na stranu, svima je jasno sta su stranke danas i samo lud, naivan i glup covek moze da se nada nekoj promeni na izborima... Promene su moguce samo nasilno i tacka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.