SNS pobedio i u Subotici, mesto gradonačelnika osigurano za Labana

Lista Srpske napredne stranke (SNS) "Aleksandar Vučić - za našu decu" dobila je većinu mandata u skupštini opštine Subotica.
SNS pobedio i u Subotici, mesto gradonačelnika osigurano za Labana
Foto: 021.rs
Naprednjaci će imati 31 mesto u skupštini opštine, a predvodi ih dosadašnji gradonačelnik Bogdan Laban, inače poznat po vređanju i pretnjama svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini kome je, prilikom jednog incidenta, pretio "čupanjem grkljana" i "navlačenjem betonskih cipela". Laban za ovo delo nije osuđen, već se po načelu oportuniteta nagodio sa tužilaštvom i uplatio 100.000 dinara. Izostala je i politička odgovornost, jer je nakon toga ostao na mestu gradonačelnika. 
 
Mediji su pisali i o njegovom bogaćenju, kao i o kući o Subotici od 350 kvadrata koja je u registru Agencije za borbu protiv korupcije označena kao poklon, iako se ne navodi od koga je i pod kojim uslovima kao funkcioner dobio tako veliku nekretninu. Karijeru je počeo u Demokratskoj stranci Srbije, bio je direktor Elektrodistribucije u Subotici i direktor Zoološkog vrta. Kao prvi čovek DSS-a, čitavu stranku u Subotici je preveo u SNS. Na mesto gradonačelnika Subotice došao je 2016. godine.
 
Odmah iza naprednjaka, sa 17.131 glasom i 22 mandata, dolazi Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa Balintom Pastorom koji se u predizbornoj kampanji zalagao za lokalpatriotizam i "protiv beogradizacije i novosadizacije".
 
Po četiri mandata osvojile su Socijalistička partija Srbije (SPS) i Pokret građanske Subotice. SPS u Subotici predvodi Nebojša Crnogorac, sekretar lokalne poreske administracije, dok je na čelu Pokreta građanske Subotice bivši gradonačelnik Jene Maglai. Maglai je na to mesto došao 2013. godine kao lider subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, nakon smene dotadašnjeg gradonačelnika Modesta Dulića.
 
Tri odbornika imaće Vojvođanski front, a dva mandata dobiće Savez bačkih Bunjevaca. Hrvatski demokratski forum, sa osvojenih 735 glasova nije prešao cenzus. Odbornički mandat neće dobiti ni Srpska radikalna stranka koja je osvojila 1.342 glasa.
 
Prema izvodu iz biračkih spiskova, izlaznost u Subotici bila je 45,8 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.