Urbani deo Novog Sada bojkotovao izbore, prigradska naselja donela ubedljivu pobedu SNS-u

Širi centar Novog Sada bojkotovao je izbore uz izlaznost koja je retko gde bila veća od 30%, dok su pobedu SNS-u doneli birači u prigradskim naseljima gde je izlaznost na pojedinim biračkim mestima bila i do 60 odsto.
Urbani deo Novog Sada bojkotovao izbore, prigradska naselja donela ubedljivu pobedu SNS-u
Foto: 021.rs

Protekli lokalni izbori u Novom Sadu neće biti upamćeni samo po rekordno niskoj izlaznosti od 42% (vidi OVDE), već i po tome da je grad jasno podeljen na opozicioni urbani i pozicioni prigradski deo grada.

Na osnovu podataka sa svih 197 biračkih mesta, SNS je skoro u glas ponovio rezultat koji je ostvario predsednik ove stranke Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine,  (82.638 - 2017, odnosno 82.591 - 2020). Ukoliko se uzmu podaci i sa lokalnih izbora iz 2016. godine i pogledaju glasovi, a ne sami procenti, SNS je u prigradskim naseljima dobio i po 100 glasova više na nekim mestima, dok u širem centru beleži pad pristalica.

Glasanje u nedelju pokazuje i da je najveća izlaznost bila u Stepanovićevu - više od 60%, a zatim slede Sajlovo, Kać i Veternik sa preko 55%, potom Begeč, Futog, Čenej, Budisava, Kovilj, Ledinci i Stari Ledinci sa više od 50% izašlih. 

U Novom Sadu više od 50% izašlih je u Šangaju, na Klisi i delovima grada severno od Kanala DTD, Adice i Petrovaradin imaju izlaznost od 45% do 50%, veću od 40% Satelit, dok su Telep i Stara Detelinara na oko 40%.

Ostali delovi Novog Sada idu na oko 35% i to su Novo naselje, Nova Detelinara, Salajka i Podbara, dok je izlaznost od svega 30% pa i manje zabeležena u Centru, na Limanima, Rotkvariji, Banatiću, u bloku oko Betanije i na Grbavici. Koliko je 021.rs uspeo da utvrdi, najveći broj biračkih mesta koja imaju manje od 30% izlaznosti su na Limanu i Grbavici, kao i delovima Malog Limana (Stari grad).

Kada se gledaju glasovi, SNS je svuda prvi. Skoro da nema biračkog mesta u prigradskom naselju gde imaju manje od 55% ukupno osvojenih glasova, a taj procenat često ide i na više od 70, dok u urbanim delovima Novog Sada taj procenat retko prelazi 55%. SNS je ubedljivo najmanju podršku dobio na Malom Limanu gde nigde nema više od 41% osvojenih glasova, a slično je svuda u naseljima u širem centru, što se dešavalo i na prethodnim izborima.

Kako pokazuje analiza 021.rs na osnovu rezultata sa svih 197 biračkih mesta, SNS je brojčano najviše glasova dobio na Sajlovu - 1.022 gde su osvojili 74% uz izlaznost od oko 55%. Ipak, rekord u procentima je biračko mesto 91 u Jovana Andrejevića na Vidovdanskom naselju i tu SNS ima 76,86% glasova. Podsetimo, za ovo biračko mesto na Vidovdanskom naselju u nedelju je prijavljena kupovina glasova.

SNS je inače najmanje glasova osvojila u Kisaču i to na biračkom mestu 96 gde su imali 38,98%, a u Novom Sadu na biračkom mestu 133 - Maksima Gorkog 54 gde su dobili svega 32,65% glasova izašlih.

Na svim biračkim mestima SNS je prvi, a skoro svuda SPS drugi, dok kako pokazuje analiza 021.rs, treće mesto u prigradskim naseljima uglavnom pripada SRS-u, a u urbanom delu grada na toj poziciji se smenjuju LSV, DSS i SPAS.

Kako većina od 197 biračkih mesta u Novom Sadu ima od 1.500 do 2.000 birača, lako se može prikazati kako je išlo osvajanje glasova u brojevima. U prigradskim naseljima SNS je dobijao po biračkom mestu od 500 do 700 i više glasova, SPS do 100, a DSS, SPAS i LSV od 20 do 30 glasova. U urbanom delu Novog Sada SNS je dobijao od 200 do 500 glasova (osim Klise), a ostali stoje na istim brojevima, izuzev na Telepu gde SVM svuda ima više desetina glasova. 

Van konkurenacije je najmanje biračko mesto na Pejićevim salašima gde je glasalo oko 60% upisanih birača i gde je SNS sa 123 glasa uzeo skoro 77% od ukupnog broja važećih listića. Na ovom mestu niko nije dao svoj glas za SVM, DSS, Ratne veterane, SPAS i Zdravu stranu grada, po jedan glas dobili su Ruska stranka i Istina, dva glasa koalicija Zelene stranke i Nove stranke, SRS četiri glasa, Sasvim druga priča sedam i SPS-JS 14.

Pomenimo i ove zanimljivosti sa glasanja.

Koalicija Zelene stranke i Nove stranke nije dobila nijedan glas na BM 11 u Futogu, BM 97 u Kisaču, BM 117 u Budisavi i BM 119 u Kovilju, nula je imala i Ruska stranka u Kisaču na BM 95 i BM 98, kao i Zdrava strana grada u Kovilju na BM 120 i na Limanu III na BM 143, SVM na BM 141 na Limanu i Istina na BM 119 u Kovilju.

SVM je najbolji rezultat imao na BM 34 na Južnom Telepu u Janošikovoj 1A i to kao drugi sa 114 glasova, a u prigradskim naseljima u Budisavi na oba biračka mesta.

LSV je najbolji rezultat imao u Kisaču na sva tri biračka mesta. Oni su u tom mestu bili drugi sa više od 20% glasova, a najviše na BM 96 gde su osvojili 131 glas, odnosno 24,67%. Ligaši su u gradu najbolji bili na BM 43 u Petrovaradinu u Čajkovskog 1A sa 67 glasova.

SPS je najbolji rezultat imao na BM 163 na Limanu IV u Narodnog fronta 53 gde su osvojili 15,66% glasova i toliko procenata su skoro imali na još nekoliko biračkih mesta u Novom Sadu kao drugi, ali pojedinačno najbolji su bili u Kovilju na BM 118 sa osvojenih 24,29% glasova.

DSS je na BM 68 na Novoj Detelinari u Janka Veslinovića 22 osvojila 7,22% glasova, bila je treća i to joj je najbolji rezultat na nekom biračkom mestu.

SRS je najbolji rezultat imala u Šangaju gde su sa 8,5% osvojenih glasova, tj. u brojevima 71 glasom, bili treći.

O tome kako će izledati Skupština grada nakon izbora možete pogledati OVDE.

Analizu izbora po biračkim mestima iz 2017. može videti OVDE, dok analizu iz 2016. pročitajte klikom na ovaj link OVDE.

Komentari 194

  • Bravo

    02.07.2020 11:56
    @normalni komentatori: Nikako nemojte ignorisati, srećom samo jednog krajnje opsednutog "komentatora" koji je ovde isključivo radi širenja mržnje i netrpeljivosti, koji uporno poziva na "ignorisanje" dok sam upravo to ne radi i svaki put odgovara svojim poganim jezikom, apsurdno drugi put na ovoj temi, pa čak nekada i druge komentatore ovde napada i maltretira ih kako sam to ja. Istorija njegovih "komentara" u kojima preti građanima kako će ih proterivati iz "njegove" Vojvodine jer ga je neko valjda vaspitao da je baš on privatan vlasnik ove pokrajine i pozvan da odlučuje o sudbini njenih stanovnika, "komentara" punih ksenofobije i šovinizma naročito dok etiketira građane "dođošima" i prebrojava im krvna zrnca ili trenira svoj omiljen sport negiranja i sprečavanja da bilo kakva pomoć stigne do građana koji su izbegli, jasan je znak da ni slučajno ne treba ignorisati takve neofašiste i dozvoliti im da bez smetnji šire svoju nazadnu ideologiju. Iako postoji istorijska tradicija fašizma i netrpeljivosti na području današnje Vojvodine, ta vremena su davno iza nas i ne smemo dozvoliti ovakvim relikvijama prošlosti da ponovo zajašu.
  • bravo urbani!

    01.07.2020 18:13
    Još 1x bravo urbani Novi Sade!
    U najurbanijim delovima, SNS ima manje od 15% podrške u ukupnom biračkom telu.
    I sa tim "uspehom" oni neprikosnoveno vladaju.
    Bravo Stari Grade i za rezultate glasanja/neglasanja i za šerpovanje - prvi si počeo, najduže šerpovao i došerpovao opet na dan izbora kada je SNS bezobrazno detonirao dugotrajan vatromet oko 22:00.

    @normalni komentatori: ignorišite onog jednog krajnje opsednutog "komentatora" koji je tu isključivo radi svađe. Kod njega samo ignorisanje pali.
  • Bravo

    30.06.2020 07:43
    @Vlada
    Zašto se nisi zahvalio 021 što su objavili upravo tvoj komentar koji pokazuje kakvi su primitivci glasači opozicije i kakva je perspektiva Srbija sa takvom glasačkom mašinerijom bilo koje strane? Jeste, baš ovaj tvoj lepo vaspitan komentar sa pominjanjem "ana**og otvora". Tipičan predstavnik srpskog mentaliteta - jedino što funkcioniše na njemu su lajava usta.
    @@Bravo
    Da li ćete ga krunisati ili ne to je vaša stvar. Moj glas za njega je vaša zasluga i to je gotov slučaj, a drago mi je što ste toliko glupi i slepi u svojoj aroganciji i svojim tvrdoglavim ponašanjem potvrđujete da sam bio u pravu, te da ćete do narednih izbora otuđiti još ko zna koliko građana i zauvek ih odbiti od sebe. A vaša "kultura" prosto izbija iz vaših komentara prepunih paušalnih optužbi, uvreda i psovki - siguran sam da se zato opozicija nastavlja cepkati na još sitnije stranke i interesne grupe, jer su baš moji komentari "uništili" SNS. Zastrašujuće je koliko ste nesposobni i neobrazovani.
    @Rst
    Razumem vas da u nedostatku argumenata imate tu potrebu da svoje lažljive reči stavljate u tuđa usta. Neću vas ni pitati da citirate te moje "hvalospeve dragom vođi", previše ste za to glupi ako kritiku upućenu vama izjednačavate sa hvalospevom upućenoj drugoj strani. Izvinite što u svakom svom komentaru nisam preuzeo vašu "kulturu" te vam naspram svojih "bljuvotina" nisam preporučivao kulturno "lizanje ana**og otvora".
    @Zarko
    Bila bi itekako sa vama ovakvima. Sve kulturan stručnjak do stručnjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti