Šta manjinskoj zajednici donosi "istorijska pobeda" SVM?

Nastup političkih predstavnika Mađara u Srbiji na izborima 2020. biće zapamćen pre svega po začuđujućim rezultatima izbora u Vranju.
Šta manjinskoj zajednici donosi "istorijska pobeda" SVM?
Foto: 021.rs
Kada se, ipak, pogleda ostatak slike, ne može se reći da lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor nije bio u pravu kada je svoju stranku proglasio jednom od pobednica izbora 21. juna, piše portal European Western Balkans.
 
Prema još uvek neobrađenim rezultatima Republičke izborne komisije, koji će se dodatno promeniti nakon ponovljenog glasanja 1. jula, SVM je osvojio skoro 15.000 glasova više nego na prethodnim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, ukupno nešto više od 70.000. 
 
Umela je ova partija u prethodnim izbornim ciklusima, samostalno ili u koalicijama, da dobaci i do nekoliko hiljada više, ali pravi razlog za zadovoljstvo članovi SVM-a imaće zbog broja poslanika u republičkom parlamentu koji, prema trenutnim projekcijama iznosi devet - pet više nego do sada i najviše od 1992. Poređenja radi, to je veći broj poslanika nego što su u proteklom sazivu imale Liga socijaldemokrata Vojvodine, Dveri, Liberalno demokratska partija i, tokom većeg dela mandata, Dosta je bilo.
 
Razlog za udvostručivanje broja poslanika leži i u zakonskim izmenama od 8. februara, kada je cenzus spušten sa pet odsto na tri odsto – tada je usvojena i odredba da se glasovi koje osvoje stranke nacionalnih manjina uvećaju za 35 odsto prilikom "provlačenja" kroz D’Ontovu formulu na osnovu koje se raspodeljuju mandati.
 
Još veći uspeh SVM je ostvario na pokrajinskim i lokalnim izborima – umesto dosadašnjih šest, imaće 11 mandata u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (ukupno 120). Još bolji rezultat, kako je naglasio Pastor, ostvaren je na lokalnom nivou, gde je broj glasova "istorijski". Zahvaljujući bojkotu opozicije, SVM je uspeo da se plasira među prva tri mesta u većini od 23 grada i opštine gde je nastupio samostalno. U Subotici je zauzeo ubedljivo drugo mesto, dok je u većinski mađarskoj Kanjiži "do nogu" potukao SNS sa 64 prema 18 odsto glasova.
 
Jasan mandat Saveza vojvođanskih Mađara mogao bi u narednom periodu da se upotrebi za rešavanje problema u ostvarivanju manjinskih prava koje ova zajednica još uvek ima u Srbiji, uprkos nesumnjivo boljem položaju u odnosu na neke druge manjinske zajednice. Ipak, kako za EWB kaže novinar Čaba Presburger, ova pitanja u kampanji bila su u drugom planu, dok su dominirale ekonomske teme.
 
"Verovatno je poboljšanje ekonomskog položaja građana od prvorazrednog značaja, ali to ne znači da je na polju manjinskih prava sve uređeno i funkcioniše besprekorno", kaže Presburger.
 
Odnosi među partijama nacionalnih manjina ne mogu se, naravno, u potpunosti porediti sa odnosima koji vladaju među većinskim. Međutim, kako beleži Čaba Presburger u nedavnom tekstu, slično kao SNS, makar u republičkom parlamentu, SVM je ostao sam na vojvođanskoj mađarskoj političkoj paleti.
 
Od preostale četiri partije mađarske nacionalne manjine, dve su podržale Savez vojvođanskih Mađara, dok su se Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) i Mađarski građanski savez iz Sente pridružili bojkotu opozicije. Lider DZVM Aron Čonka zajedno sa jednim od osnivača Saveza za Srbiju Jankom Veselinovićem tokom juna posetio je nekoliko vojvođanskih mesta, gde je pripadnike nacionalnih manjina takođe pozvao u bojkot. Čonka je tom prilikom dodao da su mediji na mađarskom jeziku u potpunosti pod kontrolom SVM-a, koalicionog partnera SNS-a, i da nikakva istina ne može da se probije u te medije.
 
S obzirom na apsolutni broj glasova koji je Savez vojvođanskih Mađara osvojio – blizu četvrtine ukupnog mađarskog stanovništva, zajedno sa 1.200 Vranjanaca – ne može se reći da je poziv na bojkot naišao na preterano plodno tle. Ako je cilj, sa druge strane, bio da se pokaže gotovo jednopartijska dominacija na političkoj sceni, on je postignut – jedino se još udruženje građana Mađarski pokret takmičio na izborima, u Subotici i Senti, gde je, kako se čini, uspeo da osvoji mali broj odbornika.
 
Još 2016, situacija je bila drugačija – tada su mađarsko biračko telo na pokrajinskim izborima podelili SVM i koalicija DZVM i Mađarskog pokreta, koja je osvojila trostruko manjih, ali ne beznačajnih 16.000 glasova i dva mandata. Prema Čabi Presburgeru, četiri godine kasnije sazreli su plodovi dugogodišnjeg rada Saveza vojvođanskih Mađara, koji je ostao jedini ozbiljni igrač u mađarskoj političkoj areni.
 
"Samo što se ovo zrelo voće valja ispod posečenog drveta, uvelo i crvljivo – jer je u međuvremenu značajan deo izborne baze, sa mađarskim pasošem u džepu, emigrirao na Zapad i ne planira da se vrati kući, a ni da glasa više", napisao je on.
 
Pod jednu ruku Fides, pod drugu SNS
 
Pomenuto mađarsko državljanstvo koje je dobio značajan broj stanovnika Vojvodine rezultat je, između ostalog, zalaganja vlade u Budimpešti koju već deceniju predvodi Fides Viktora Orbana, sa kojom Savez vojvođanskih Mađara ima sestrinske odnose. Dan nakon izbora 21. juna, Ištvan Pastor se u Budimpešti sreo sa Orbanom, kome se zahvalio na "neizmernoj podršci koju su pružili vojvođanskim Mađarima za istorijsku pobedu".
 
 
Orban je nedelju dana pred glasanje u intervjuu za subotički Pannon TV pozvao mađarsku zajednicu da izađe na predstojeće izbore.
 
"Mi smo narod na čiju sudbinu snažno utiču svaki izbori. Dakle, za Mađare nema nebitnih izbora. Što se vaših izbora tiče, ovde u Mađarskoj postoji opuštenost, da ne može ništa loše da se dogodi. Upravo tada se događaju nevolje. Veoma je važno, i sa velikim uvažavanjem molim vojvođanske Mađare da neizostavno izađu da glasaju i podrže mađarske kandidate, da im poklone poverenje, da izaberu dobre vođe, jer su dobre vođe uslov da vlada ima partnere", rekao je tom prilikom Orban.
 
Osim sestrinskih odnosa sa SVM, dobri odnosi između vladajućih stranaka u Budimpešti i Beogradu takođe su sve upadljiviji kako godine prolaze, a njihovi lideri neretko tvrde da ni odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji u istoriji.
 
Prilikom poslednje Orbanove posete Beogradu, neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja, predsednik Srbije Vučić izjavio je da je veoma zahvalan Ištvanu Pastoru koji je, kako je rekao, uspostavio mostove prijateljstva između dve zemlje. Koalicije SNS-a i SVM-a već godinama funkcionišu bez, barem javnih, problema – vrhunac je verovatno dosegnut 2017, kada je Savez vojvođanskih Mađara podržao Vučićevu predsedničku kandidaturu. Na prethodna dva predsednička izbora ova partija je izašla samostalno, sa Pastorom kao kandidatom.
 
Tekst u celini čitajte OVDE.
  • mikrob

    30.06.2020 10:00
    Madjarski uvesti u zabavista i oanovne skole
  • cviko

    30.06.2020 09:36
    sa mnogim komentarima se slažem, u svakom ima istine
    /
    ali
    . štagod radili mađari , sasvim je svejedno da li je Kurta ili Murta na vlasti
    . štagod da radili mađari u ovoj zemlji, oni su uvek "n@...ali"
    /
    samo da podsetim, da onomad kad je Boris Tadić predvodio "demokrate",
    i kada je u parlamentu Srbije izglasavan budžet republike Srbije,
    i Balint Pastor se USUDI da traži za Vojvodinu onaj procenat koji Vojvodini pripada,
    /
    i USUDI se da ne podrži budžet.
    /
    Koji je "pičv@jz" nastade u demokratskoj stranci ,
    Boris Tadić hitno doleće iz Bukurešta i
    izdade " naredbu da se obore lokalni parlamenti " gde god beše SVMa u Vojvodini.
    /
    Tako da , šta god radili mađari , sasvim je svejedno da li je Kurta ili Murta na vlasti
    /
    ima još prideva i glagola u srpskom jeziku koji se ne smeju upotrebiti,
    ni jedan drugi jezik takvih nema,
    i oni opisuju stanje, što ni desetak strana ne bi opisalo.
  • BulevarEvrope

    30.06.2020 09:27
    Smatram da bi najprirodnije, najprakticnije i najbolje bilo da se iskoriste trenutne prilike kao i odlicni odnosi sa Madjarima i da se formira serbsko-hungarska-romska monarhija. Odmah nakon toga prvo sto bi trebalo uraditi je zdruzenim vojnim akcijama objediniti sve teritorije u okruzenju na kojima se nalazi( ili sa kojih je proterano) srpsko stanovnistvo a zatim teritorije koje su pripadale Madjarskoj i takodje objediniti teritorije sa mnogobrojnom romskom populacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.