Održani ponovljeni izbori na 234 biračka mesta, u Beogradu izlaznost 21 odsto

Ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije održani su danas na 234 biračka mesta, a pravo glasa imalo je 203.012 birača.
Održani ponovljeni izbori na 234 biračka mesta, u Beogradu izlaznost 21 odsto
Foto: 021.rs
Prema podacima Centra za praćenje izbora, preliminarna izlaznost na biračkim mestima u Beogradu u 20 časova iznosi 20,96 odsto.
 
Republička izborna komisija (RIK) poništila je rezultate na tim biračkim mestima jer su utvrđene "logičke i računske greške" u radu biračkih odbora te zbog toga nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja.
 
Posmatračka misija CRTA zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji neće pratiti glasanje, jer, kako navodi, nije dobila odgovor nadležnih da li postoje uslovi za održavanje ponovljenih izbora zbog koronavirusa.
 
Pogoršanje epidemiološke situacije kao razlog da ne prati ponavljanje glasanja navodi i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao i činjenicu da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju potrebnih posmatrača.
 
RIK do sada nije saopštio konačne rezultate i izlaznost građana na izborima 21. juna, a prema prelimiranim rezultatima, iz 97,23 odsto obrađenog materijala, lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" dobila je 60,68 odsto glasova birača, odnosno 1.917.421 glas i 189 mandata u Skupštini Srbije.
 
Lista "Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma" je osvojila 10,35 osto glasova birača, odnosno 327.130 glas i 32 mandata, dok je lista Aleksandra Šapića osvojila 3,86 odsto glasova birača, odnosno 121.867 glasova i 12 mandata.
 
Najbliže cenzusu od tri odsto su liste: "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković" koja je, po prelimarnim rezultatima, osvojila 2,63 odsto glasova; "Suverenisti" 2,32 odsto; "Metla" 2,25 odsto; "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" 2,07 odsto.
 
U Beogradu izlaznost 21 odsto
 
Preliminarna izlaznost u 20h, na ponovljenim biračkim mestima u gradu Beogradu, iznosi 20,96 odsto, saopštio je Centar za praćenje izbora i izbornih procedura
 
"Primećemo je da na pojedinim biračkim mestima nisu prisutni svi članovi biračkih odbora, uključujući predsednike i zamenike. Drugih nepravilnosti koje bi narušile tok izbornog procesa – nije bilo", saopšteno je iz CIP-a.
 
Dodaju, međutim, da nepravilnosti do kojih je došlo na biračkim mestima na kojima su njihovi posmatrači pratili tok glasanja, nisu uticale na regularnost izbora.
 
Pravo glasa na beogradskim biračkim mestima imalo je 23.375 birača.
  • ИНФОРМИШИТЕ СЕ

    02.07.2020 11:18
    - ДЈБ поднео жалбе за 2700 бирачких места на изборима 21. јуна, јер је утврђено да су им покрадени гласови
    - РИК одбија жалбе
    - ДЈБ подноси жалбу Управном суду
    - Управни суд ПРАВОСНАЖНО усваја жалбе ДЈБ за 2700 бирачких места
    - Након тога РИК законски не може ПОНОВО да одлучује о томе
    - Избори на 2700 бирачких места, ТРЕЋИНИ, морају законски бити поновљени
    - РИК је пропустио и рок од 96 сати да прогласи резултате избора, што значи да законски комплетни избори морају да се понове.

    Да ли нико ово не види?
  • hah

    02.07.2020 09:00
    znaci izasli ovi sto glasaju za sns i svi zaokruzili poks.. jer im neko sapnuo da tako treba :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.