Stranke se ujedinile i "izgurale" SNS iz vlasti u Bačkom Petrovcu

Umesto Srpske napredne stranke koja je dobila većinu mandata na izborima za Skupštinu opštine Bački Petrovac, vlast će u ovom mestu formirati zajedno četiri preostale liste koje su prešle cenzus.
Stranke se ujedinile i "izgurale" SNS iz vlasti u Bačkom Petrovcu
Foto: 021.rs
Kandidati sa izbornih lista "Jedinstvena Srbija - Miroslav Čepman Čepsi", "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS)", "Nestranački i ujedninjeni obični ljudi" i "Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Bački Petrovac" poslali su dopis predsedniku Skupštine opštine sa zahtevom za sazivanje konstitutivne sednice skupštine opštine jer su postigli dogovor o formiranju skupštinske većine.
 
Zahtev je overen potpisima 14 odbornika, koji su postigli sporazum o parlamentarnoj većini. Petrovački parlament ima 25 odborničkih mesta a u njemu će SNS imati 11, čime će sa mesta vladajuće većine preći u opoziciju. Biće to sigurno jedna od malog broja opština koju neće voditi SNS. 
 
Miroslav Čeman Čepsi, koji bi, ukoliko stranke ostanu ujedinjene pri svom zahtevu, trebalo i da postane novi predsednik opštine kaže za 021 da su i građani Bačkog Petrovca shvatili da su toj opštini potrebne promene, jer se "u prethodne četiri godine ništa nije radilo".
 
"Ono što je nama najvažnije je da smo svi već zaposleni i imamo svoje prihode. Niko od nas ne ulazi u ovo iz želje za poslom u javnom sektoru", navodi Čeman, koji je, inače, lokalni preduzetnik.
 
Kako objašnjava, u Ligi Socijaldemokrata Vojvodine, sada su neki novi ljudi, te su i oni zato odlučili da izađu iz koalicije sa SNS-om i pokušaju da zajedno sa Jedinstvenom Srbijom i ostalim strankama promene Bački Petrovac na bolje. 
 
Konstitutivna sednica skupštine opštine zakazana je za avgust i Čeman ne isključuje da su do tada moguće promene i pritisci od strane SNS-a, ali misli da su i naprednjaci svesni da su, u ovom slučaju, izgubili. 
 
Izborni rezultati u Bačkom Petrovcu su, inače, bili iznenađenje. SNS je, kao i u većini mesta u Srbiji, odnela pobedu (11 od 25 mandata), ali naprednjake je u stopu, sa samo dva mandata manje, pratila Jedinstvena Srbija. 
 
Ostale stranke koje su se ujedinile sa JS osvojile su ukupno pet mandata. Tri mandata sa 751 glasom osvojila je Socijalistička partija Srbije. Jedan mandat dobila je lista "Nestranački i ujedinjeni obični ljudi" (376 glasova) predvođena Martinom Martinko Sabolčki, članicom Nacionalnog saveta Slovaka. Jedan mandat dobio je i Vojvođanski front sa 293 glasa.
 
Iznenađenje je bilo i to što je jedina lista koja je ostala bez mandata u novom sazivu lokalne skupštine "Slováci držme sa spolu! - Dr. Tatjana Deman Javorníková". Ova lista osvojila je samo 132 glasa. U pitanju je lista predvođena strankom Slovaci napred na čijem se čelu nalazi Pavel Surovi, potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka, koja se na pokrajinskim izborima kandidovala u okviru liste "Aleksandar Vučić - za našu decu". U prethodnom sazivu, stranka Slovaci napred imala je dva odbornika u Skupštini opštine. Za Čemana, ipak, ovakav rezultat stranke Slovaci napred nije toliko iznenađujuć, jer smatra da su ljudi i sami shvatili da to "nije dobra opcija", kao i da je toj stranci cilj bio ulazak u koaliciju sa naprednjacima. 
 
Jedinstvena Srbija je u sazivu petrovačke skupštine od 2016. godine imala šest mandata u opoziciji, dok je Srpska napredna stranka imala većinu sa devet mandata, koliko je na ovim izborima osvojila JS. 
  • Nastavnica iz Kisača

    11.07.2020 17:04
    Slovaci vpred
    Od svega mi se najviše sviđa što se Slovačka napredna stranka tako izblamirala, shvatili su svi sa kime imaju posla. Bravo za Pavela Surovog što se umešao u izbor direktorke u našoj školi i time sahranio slovake vpred.
  • Mala

    08.07.2020 18:18
    Nema od toga nista, ko se zadnji smeje najsladje se smeje.
  • Djuka

    08.07.2020 10:55
    U gajbu pive . . .
    Da se kladimo u gajbu pive da ce koalicija biti "preslikana" Skupstina APV - pa naprednjaci su uzeli najvise glasova na izborima u BP, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.