Dimitrijević: Odugovlačenje konstituisanja Skupštine i Vlade pokazuje da one nemaju realnu moć

Srpska napredna stranka ima ubedljivu većinu i nema razloga da se konstituisanje Skupštine i Vlade ne obavi na najbrži mogući način, a odugovlačenje samo pokazuje da te institucije nemaju realnu političku moć i da se odluke donose negde drugde, ocenio je Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA.
Dimitrijević: Odugovlačenje konstituisanja Skupštine i Vlade pokazuje da one nemaju realnu moć
Foto: 021.rs
Dimitrijević je podsetio da bi Skupština trebalo da predstavlja najvažniju predstavničku instituciju u zemlji, ali da već dugo godina ne obavlja svoju pravu funkciju.
 
"Prethodni saziv bio je obeležen različitom vrstom umanjenja prostora za dijalog. Skupština se pretvorila u administrativni biro koji je trebalo da lupi pečat na odluke Vlade", kazao je Dimitrijević uz ocenu da se ni od nastupajućeg saziva ne može očekivati iskorak po tom pitanju.
 
Naime, podsetio je de je novi saziv dodatno lišen političkog pluralizma, da imamo stranke koje su prvi put u parlamentu, a da će se čak 113 poslanika Srpske napredne stranke prvi put naći u skupštinskim klupama. Dodao je da će novi saziv parlamenta imati priliku da izgradi svoj kredibilitet na ozbiljnim društvenim pitanjima koja opterećuju građane.
 
Poslanike ništa ne sprečava da formiraju anketni odbor o policijskom nasilju nad demonstrantima ili o odgovoru države na epidemiju korona virusa, naveo je Dimitrijević, ali i istakao da ne veruje da će se to desiti.
 
Različiti postupci u vezi sa uočenim nepravilnostima koji su i dalje u toku, formalno pravno nisu prepreka za konstituisanje parlamenta, rekao je Dimitrijević i dodao da će od ishoda tih postupaka ipak zavisiti da li će biti nekih promena u budućnosti.
 
Podsetio je da je CRTA na osam do deset odsto biračkih mesta uočila ozbiljne nepravilnosti koje utiču na regularnost izbornog procesa.
  • Radovan III

    28.07.2020 04:37
    Ajdee!
    Vau, koje je sledece epohalno otkrice? Voda je mokra?
    Znaci, dragi moji ........ (upisite zivotinju po izboru), dzaba ste glasali/bojkotovali. UDB-a ce i dalje da vlada, ako i od 1944 do sada.
    Kad bi se zabranilo glasanje, mnogo toga bi bilo bolje u Srbiji, ali to elita koristi kao ventil i kao dokaz poslusnosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.