Srbija dobija novi sastav skupštine, poslanici polažu zakletvu

U Skupštini Srbije danas će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.
Srbija dobija novi sastav skupštine, poslanici polažu zakletvu
Foto: 021.rs
U nastavku sednice formiraće se i poslaničke grupe.
 
Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.
 
Sednica će se održati u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog epidemiološke situacije biće preduzete sve neophodne mere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija, biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa. Na ulazu u zgradu svima će biti izmerena temperatura.
 
Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.
 
Najviše poslanika, 188, imaće lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati devet poslanika.
 
Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri poslanika.
 
Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedavaće najstariji narodni poslanik (predsedavajući), a njemu će u radu pomagati četiri najmlađa poslanika. Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (SPS), a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.
 
Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.
  • Čičara

    04.08.2020 04:06
    Takvi smo kakvi smo
    * "Ni sa kim istorija nije napravila takvu šalu kao sa nama. Najzamršeniji smo ljudi na svijetu. Do juče smo bili ono što danas hoćemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo, stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S’ nejasnim osjećanjem stida, zbog porijekla i krivice, zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed. Zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. A sve se plaća, pa i ova ljubav."
    Meša Selimović
  • Uros

    03.08.2020 09:33
    @dragutin
    Vlast preko bezocno i tako amaterski pokradenih izbora?
  • /

    03.08.2020 09:29
    /
    eto vam beli listici.

    kako neko ko je dosao posle ubijenog premijera i napravi uvertiru svega ovoga bas u momentu kada se sve menjalo moze da ne bude podmetacina udbe?

    moronski narod. niste uopste pametniji od amera po cemu ste se decenijama hvalili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.