Brojne zamerke OEBS-a na izbore u Srbiji: Od pritisaka na birače do rada medija

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava pozvala je danas vlasti u Srbiji da spreče zloupotrebu državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.
Brojne zamerke OEBS-a na izbore u Srbiji: Od pritisaka na birače do rada medija
Foto: 021.rs
ODIHR je između ostalog zaključio da je pred izbore bila "zamagljena linija između Vučića i kampanje SNS".
 
U danas objavljenom konačnom izveštaju Specijalne misije za procenu izbora, koju je ODIHR uspostavio za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna, navodi se da zakonske promene, u skladu s međunarodnim obavezama, treba da budu usvajane posle javnih rasprava, a da osnovni aspekti izbora ne treba da budu menjani u godini pre izbora, prenosi Nova.rs.
 
U izveštaju se podseća da je Skupština Srbije pred izbore izmenila Zakon o izborima, "uključujući pitanja o kojima nije bilo javne rasprave" što je "suprotno međunarodnim obavezama i dobroj praksi". Podseća se da su među izmenama smanjivanje cenzusa za izborne liste i formula za bolje predstavljanje lista nacionalnih manjina.
 
"Iako amandmani omogućavaju lakše predstavljanje u parlamentu, nekoliko sagovornika Specijalne misije ODIHR-a tvrdi da je cilj tih izmena smanjivanje posledica bojkota opozicije", navodi se u izveštaju.
 
Među glavnim preporukama ODIHR-a je da bitni propisi treba da budu uključeni prvenstveno u zakone koje usvaja parlament, a tehnička pitanja i detalji treba da budu regulisani podzakonskim aktima, uključujući instrukcije Republičke izborne komisije (RIK).
 
"Vlasti treba da preduzmu mere da spreče zloupotrebu položaja i državnih resursa. Praćenje usaglašenosti treba da bude efikasno, a sankcije proporcionalne", navodi se u izveštaju.
 
Sprečiti pritisak na birače
 
ODIHR je istakao da vlasti Srbije treba da spreče pritisak na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama i preduzećima i druge koji su povezani s državom. Slučajevi navodne prinude moraju biti detaljno istraženi, a oni koji su odgovorni za to kažnjeni.
 
ODIHR je ocenio da regulatorni okvir za finansiranje kampanje i njegova primena ne obezbeđuju transparentnost, integritet, ni odgovornost za finansiranje kampanje. Da bi se povećala transparentnost, ODIHR preporučuje izmenu zakona da bi se izveštaj o prihodima i troškovima kampanje objavljivao pre dana izbora, a da zaključci Agencije za borbu protiv korupcije budu obavezni i objavljeni potom.
 
U izveštaju se navodi da birački spiskovi treba da budu dostupni javnosti Srbije i da zakoni o jedinstvenom biračkom spisu i zaštiti ličnih podataka budu usaglašeni.
 
"Da bi odgovorile na zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova, vlasti treba da urade reviziju Jedinstvenog biračkog spiska što je pre moguće", naveo je ODIHR.
 
Nezavisnost REM-a da se poveća
 
Preporučuje da se rok za podnošenje žalbi i donošenje odluka RIK-a i Upravnog suda produži u cilju efikasnog rešavanja sporova.
 
"Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba da se poveća, a njegove odgovornosti tokom predizbornog perioda treba da budu eksplicitno definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima", jedna je od glavnih preporuka ODIHR-a Srbiji.
 
Među preporukama ODIHR-a je i da se razmotri regulisanje medijskog izveštavanja o zvaničnicima koji su takođe kandidati na izborima.
 
"Nezavisnost javnih servisa treba da bude povećana obezbeđivanjem dovoljnog i održivog finansiranja, čime će biti eliminisana zavisnost javnih servisa od državnog budžeta", navodi se u preporukama Srbiji.
 
Zamagljena linija između Vučića i kampanje SNS
 
U izveštaju piše da nije bilo jasnog razlikovanja uloga predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, i da je "zamagljena linija" između kampanje SNS i medijskog izveštavanja o predsedniku i vladi, uključujući odgovor na krizu izazvanu pandemijom.
 
"Većina televizijskih kanala s nacionanom frekvencijom i većina listova promovisali su vladine politike. Nekoliko medija koji su nudili alternativne poglede, nisu dali efikasnu protivtežu, dovodeći u pitanje raznolikost stavova dostupnih biračima u tradicionalnim medijima", ocenio je ODIHR.
 
U izveštaju se konstatuje da je autocenzura podstaknuta pretnjama, napadima i pritiskom na novinare i medije, zajedno s nedostatkom finansijske nezavisnosti. Ocenjeno je da je Nadzorni odbor, formiran radi nadgledanja kampanje, i REM bili pasivni u praćenju medijskog sadržaja, ali da je REM na kraju kampanje zabranio nekoliko predizbornih reklama.
 
ODIHR je ocenio da je RIK efikasno organizovao izbore, da su se na biralištima koje je posetila posmatračka misija ODIHR-a, izbori odvijali bez problema i da je procedura u opštim crtama poštovana. Ipak, "Specijalna misija ODIHR-a je uočila slučajeve i primila kredibilne izveštaje o kršenju izborne tišine u korist vladajuće partije", piše u izveštaju.
  • SNS-KOMPANIJA

    08.10.2020 10:47
    obratite paznju !
    i nemojte ni pomisliti da su ih slucajno nazvali KOMPANIJOM !!!!!!!!kompanija=privatna firma. privatna srbijica...hehe
  • Stanoje

    08.10.2020 08:24
    Svi lažu, OEBS, Evropska Komisija, Fridom Haus, Holandski Institut Klinendal, oni iz Švedske....... samo je naša SNS sekta poštena. Ista retorika kao u vreme Miloševića.
  • Kokakole

    08.10.2020 07:59
    Pazi sad ovog...Prijava nadležnim organima.
    Smeh sabajle je lekovit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.