Nizom performansa obeležava se 20 godina programa "Umetnost i inkluzija"

Program obeležavanja 20 godina rada inkluzivne umetničke grupe okupljene u Per.Art-u započinje u decembru premijernim izvođenjem performansa "Mi nismo čudovišta", koji se razvijao kroz jedinstvenu saradnju u svetu plesa danas. 
Nizom performansa obeležava se 20 godina programa "Umetnost i inkluzija"
Foto: Aleksandar Ramadanović
Performans je nastao po ideji Dalibora Šandora, umetnika sa intelektualnim invaliditetom koji svoju ideju realizuje zajedno sa jednim od vodećih koreografa na svetskoj sceni savremenog plesa Gzavijeom Le Roaom i uz umetničku podršku članova i članica Per.Art-a. Jedinstvenost ovog rada se ogleda i u tome što se po prvi put, ne samo u Srbiji nego i na široj evropskoj sceni, pojavljuje ovakva vrsta plesnog rada u muzejsko-galerijskom kontekstu u kojem umetnici sa i bez intelektualnog invaliditeta preispituju odnos između posetioca i umetničkog dela u muzeju, istražuju nove načine stvaranja umetnosti, te proširuju shvatanje samog pojma umetničke zbirke, koju obogaćuju uvodeći putem žive izvedbe pitanja, probleme i pozicije svojstvene osobama sa invaliditetom.
 
U ovom slučaju reč je o zbirci Galerije Matice srpske, koja je partner i velika podrška radu Per.Art-a dugi niz godina.
 
Program čine i tri performansa autora sa invaliditetom koji postavljaju pitanje šta je (sve) ples, gde je njegovo mesto danas, ko može da pleše i kakva očekivanja postavlja društvo, ali i umetnički svet plesa, pred nas kao umetnike sa i bez invaliditeta. Mihael Turinski, Julija Hojzerman i Natalija Vladisavljević kroz svoje plesne i koreografske radove i svojim telima u javnosti nude različite odgovore na ova pitanja. Troje autora na scenu postavljaju tri potpuno različita pristupa solo izvedbi - Turinski kroz odnos performansa i predavanja, Hojzerman kroz dijalog sa dramaturgom i/ili muzičkim saradnikom, a Vladisavljević kroz prevođenje principa uzajamne podrške u koreografiju.
 
PROGRAM:
 
Mi nismo čudovišta (Dalibor Šandor)
 
10. i 11. decembar od 17h i od 18:30h
13. decembar od 18h i od 19:30h
14. decembar od 19h
 
Galerija Matice srpske
 
Heteronomni muškarac Mihael Turinski (Beč)
 
14. decembar, 19h
 
Pozorišna sala, zgrada NIS-a
 
Milena Minja Bogavac (Beograd/Šabac) - izlaganje nakon izvođenja
 
Ovo je ples Julija Hojzerman (Cirih)
 
14. decembar, 20h
 
Pozorišna sala, zgrada NIS-a
 
Dragan Prole (Novi Sad) - izlaganje nakon izvođenja
 
Veštičiji ples – DIS_Sylphide, prvi deo Natalija Vladisavljević Per.Art (Novi Sad)
 
14. decembar, 12h
 
Pozorišna sala, zgrada NIS-a
 
Mala žurka propuštenog plesa
 
Per.Art (Novi Sad)
 
15. decembar, 12h
 
Pozorišna sala, zgrada NIS-a

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura