Novosadski pesnik Selimir Radulović dobitnik nagrade "Stevan Pešić" za 2019.

Novosadski pesnik Selimir Radulović dobitnik je nagrade "Stevan Pešić" za 2019. godinu za knjigu "Dvanaest" u izdanju Zavoda za udžbenike.
Novosadski pesnik Selimir Radulović dobitnik nagrade "Stevan Pešić" za 2019.
Foto: Promo
Ovu odluku doneo je žiri na čijem je čelu Zoran Đerić, dok su članovi žirija bili Zdenka Valent Belić i Vladimir Gvozden.
 
O dobitniku:
 
Selimir Radulović (Cetinje, 1953) je do sada objavio devet pesničkih knjiga: Poslednji, Dani (1986), San o praznini (1993), U sjenku ulazim, oče (1995), O tajni rizničara svih suza (2005), Snovi svetog putnika (2009), Pod kišom suza s Patmosa (2012), O pastiru i kamenu sa sedam očiju (2015), Senka osmog eona (2016, 2018) i Dvanaest (2018). Objavio je i četiri knjige izabranih pesama: Po licu noći (1996, 1997), Knjiga očeva (2004), Gde Bogu se nadah (2006), Izveštaj iz očeve kolibe (2011) i knjige izabranih i novih pesama: S visa sunčanog, strašnog (1999), Kao mirni i svetli vesnik (2008), Pesma ostrva siročadi (2010), Dah male molitve (2017) i Ispovest tumača carevog sna (2019). U izdanju Srpske književne zadruge i Pravoslavne reči objavljena su mu Izabrana dela (I-V). Povodom njegovog pesništva objavljena su dva zbornika radova: Pesnik nokturna (1995) i Svetlo iz očeve kolibe (2015), a o njegovom delu i dve knjige: Slobodan Žunjić, Lako jezgro pesništva i Saša Radojčić, Za svetlom iz očeve kolibe. Knjige izabranih pesama objavljene su mu na makedonskom, ruskom, grčkom i nemačkom jeziku.
 
O knjizi:
 
Deveta pesnička knjiga Selimira Radulovića, Dvanaest, objavljena je u Zavodu za udžbenike Beograd, 2018. godine, u ediciji "Posebna izdanja" jer se, po mnogo čemu, izdvaja iz uobičajene pesničke produkcije. U njoj, kako je to primetio Ivan Negrišorac u inspirativnom pogovoru, Radulović peva "o duhovnoj i životnoj drami proroka, apostola i svetitelja": "Baveći se unutrašnjim svetom viših, Bogu bližih ljudi, pesnik ukazuje i na dramu običnog čoveka suočenog sa kratkovečnošću sopstvenog postojanja, ali i neophodnošću da putem Boga i kroz Njega dođe do predstave o višim svetovima". Pisanje, kao i svaki drugi stvaralački akt, predstavljalo je način približavanja čoveka Apsolutu, a kad imamo u vidu i "teurgijsku funkciju" umetnosti, onda je to takođe i mogućnost dosezanja do Boga. 
 
Pesnički subjekt je granica, ali i spona između različitih svetova, inače suprotnih, nedodirljivih.
 
Za slojevitije čitanje i tumačenje Radulovićevih poslednjih knjiga neophodno je poznavati biblijske osnove, jer to je ono što njegovim stihovima daje tu dodatnu dimenziju, ne uskraćujući im, pri tom, izuzetnu liričnost, toplinu ličnog tona, ispovednog, ali i odmerenog, dostojanstvenog stava.
 
U nastojanju "da ispiše list novi u Knjizi nebeskoj“, Selimir Radulović je napisao neke od stihova koji će obasjati „i taj stidljivi plam sveće“, najveća vatra onog koji veruje, ali i strahuje, onog koji je grešio i kajao se, učenika koji je krenuo za svojim Učiteljem. Trideset tri godine (ima u tome i simbolike) je dug pesnički put Selimira Radulovića, mera kojom će ga meriti i odmeravati - danas: njegova književna publika (čitaoci i kritičari), a sutra (jer se pesnik uvek kladi na budućnost) - univerzalnost i tananost njegovih strofa, preciznost i savršenost njegove metrike i njegovog pesničkog govora. 
 
Nagrada "Stevan Pešić" biće uručena dobitniku u petak, 20. decembra u 19 časova, u bibliotečkom ogranku "Laza Kostić" (Trg oslobođenja 1) u Kovilju.
  • Vasilije

    25.12.2019 13:33
    Divan čovek i pesnik
    Nagrada nije mogla u bolje ruke. Odličan čovijek i još bolji pjesnik.
  • Marija Pejic

    20.12.2019 19:49
    Nagrada
    Bruka i sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura