FOTO: Izložba o stradalim sveštenicima tokom Novosadske racije otvorena u KCNS

Izložba "Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije" otvorena je danas, 22. januara u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
FOTO: Izložba o stradalim sveštenicima tokom Novosadske racije otvorena u KCNS
Foto: 021.rs

Izložba je organizovana u okviru programa "Ledena tišina", a povodom obeležavanja 78 godina od Novosadske racije. Prema prikupljenim podacima, tokom januara 1942. ubijeno je 17 sveštenika, uglavnom sa porodicama.

Direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev je prilikom otvaranja izložbe naveo da su gotovo svi viđeniji Srbi i Jevreji stradali su jer su imali snažan uticaj na lokalno stanovništvo.

"Među prvima su stradali sveštenici, učitelji, lekari, bivši jugoslovenski stranački prvaci, ali i zanatlije, trgovci i viđeniji srpski i jevrejski domaćini, koji sa narodnooslobodilačkim pokretom nisu imali gotovo nikakve veze. Među žrtvama racije našao se i izvestan broj članova porodica i rodbine poginulih i uhapšenih boraca Šajkaškog partizanskog odreda i onih za koje se znalo da su bili borci ili su se nalazili u bekstvu. Lokalni organi mađarske vlasti često su upozoravali da su vođe otpora pravoslavni sveštenici. Zato nije slučajno da su u raciji stradala i sveštena lica", naveo je Đurđev.

U raciji su stradali: Miloš Katić, Čedomir Eremić i Georgije Živanov, žabaljski parosi, Branko Vakanjac i Pavle Kostić, čuruški sveštenici, Anđelko Grbić protojerej iz Đurđeva sa suprugom Olgom, Georgije Parabućski, protonamesnik iz Titela, Svetozar Vlaškalić, protoprezviter mošorinski i Jovan Vislavski, sveštenik gospođinački. Živote su izgubili i Dušan Vlaškalić, bogoslov, Vojin Ljubičić, kaluđer i Stevan Maslovarin, bogoslov iz Čuruga. 

U Novom Sadu su živote izgubili Milivoj Popović, protojerej, član Crkvenog suda Eparhije bačke, Vladislav Jankulov, protojerej, arhijerijski namesnik, Stevan Ivančević, protojerej, Veljko Zucajić, jerej, profesor bogoslovije u Sremskim Karlovcima i Aleksandar Erdeljan, đakon pri sabornom hramu u Novom Sadu.



Izložba se može pogledati do 27. januara.

  • Saša

    09.02.2020 07:54
    Crkva
    Kako je ružno izdvajati jedne žrtve racije od drugih! To pokazuje suštinski manjak moralnih vrednosti u SPC. Kao pravoslavac i srbin bio bih ponosan da čujem kako je SPC sazidala ili donirala sredstva za bolnice, narodne kuhinje, sirotišta, medicinske aparate ili lekove za najugroženije gradjane ( što je normalno za neke druge verske zajednice). Na žalost naša crkva samo traži i uzima, prihodi su joj ogromni, imovina u zgradama i poljoprivrednom zemljištu enormna, a čak ni porez ne plaća na sve to! Gledam samo kako po novom sadu niču neke ružne crkve u orjentalnom ( kažu ovi vizantijskom ) stilu u koje niko ne ide, i koje se samo razmeću bogatstvom što predstavlja čistu suprotnost hrišćanskom duhu!
    Kako bi bilo napraviti izložbu za samo ubijene advokate u raciji, ili odvojiti samo jevreje, ili muškarce, možda rome.... Ovo je još jedna nakarada naše posrnule pravoslavne crkve! Sram vas bilo!
  • Сремац

    23.01.2020 09:51
    Hаttori Hanzo idiot
    Неки Ханзо побркао лончиће.Човече,није ми јасно да теби смета изложба о страдању Православних свештеника и њихових породица у Србији од стране Хортијевих фашиста?Па где ће Срби да праве изложбу својих страдања?Зар још увек треба да се стидимо својих жртава и извињавамо онима који су их побили?
  • Милош М.

    23.01.2020 00:19
    Изложба
    Важна изложба о страдању цркве и црквених достојанственика у мађарским погромима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura