Dođite da menjamo prostore - otvoreni razgovor u Startit centru

Razgovor pod nazivom "Menjamo prostore", u okviru priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, održava se u četvrtak 22. marta u Startit centru (Mike Antića 2) s početkom u 18h.

Na ovom Divanu će se predstaviti primeri dobre prakse kod nas i u svetu koji pokazuju kako aktivni, udruženi i uporni pojedinci mogu da promene izgled svoje okoline i značajno utiču na uređenje javnih prostora po meri građana.

Povod za diskusiju je predstavljanje primera dobre prakse kod nas i u svetu koji pokazuju kako aktivni, udruženi i uporni pojedinci mogu da utiču na uređenje javnih prostora po njihovoj meri. Pored toga, Fondacija "Novi Sad 2021" želi da motiviše građane da se maksimalno uključe u realizaciju projekta Evropska prestonica kulture, kako bi ova praksa kao deo aktivnosti drugih prestonica kulture, zaživela i kod nas.

Urbani razvoj kojim upravljaju na principima participativnog odlučivanja postao je novi ideal za gradove koji su otvoreni, inkluzivni, održivi i prijatni za život svih svojih građana. Takvi gradovi promovišu saradnju i udruživanje građana umesto individualizma i međusobnog takmičenja, što promoviše ravnopravnost u pristupu urbanim resursima.

Kako su ovom konceptu pristupili građani Plzenja i kako to već godinama rade u drugim gradovima, pričaće Marek Šivak, predsednik organizacije "Pestuj prostor" (Negovanje prostora) iz Plzenja.

Sem njega, o tome da li u našem gradu postoje inicijative ove vrste i kako to može da izgleda u našem komšiluku, govoriće Danica Jovović Prodanović u ime Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Vera Golubović iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i arhitekta Slobodan Jović.

Voditeljka Divana je Vesna Farkaš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021