Milenković: Kaleidoskop promoviše kulturu kao način života

Na više od 80 lokacija, u 400 programa, u najrazličitijim umetnostima i sa više od 1.000 umetnika, Novi Sad je ove godine dobio leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku sabranom u jednu reč - Kaleidoskop.

Kaleidoskop je delo kulture zajedništva i zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada. Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da ovaj projekat donosi uverenje da je kultura način života.

"To je uverenje na kojem gradimo programski Most nade. Kaleidoskop podrazumeva upravo to - uključivanje građana u savremene evropske tokove u oblasti kulture kroz podizanje kapaciteta i sveukupnog nivoa kulture življenja. A to nam donosi ono najvažnije - kulturu zajedništva. Otuda je Fondacija Novi Sad 2021 most između svih tih različitih aktera. Želimo da ih povežemo u jedan prikaz, u kome se opet, kroz tu jednu sliku, otud i Kaleidoskop, vidi bogatstvo različitiosti i raznolikosti Novog Sada", ocenjuje Milenković.

Karavan, prva kulturna stanica promovisana je već na prvoj konferenciji koja je metafora samog Kaleidoskopa. Prema Milenkovićevim rečima, on pokazuje šta znači dinamička kultura, a to je da svuda, u svakom mestu, za svakoga, kultura može biti dostupna i da svi zajedno treba da učestvujemo u njoj, da je mi kreiramo.

"Kulturne stanice pre svega moraju biti u službi decentralizacije i demokratizacije kulture. Karavan je mobilna kulturna stanica i prva koja je predstavljena. Primera radi, pošto su u samom karavanu ugrađeni između ostalog, solarni paneli, vi bez ikakvog napajanja možete imati program u trajanju od četiri ili pet sati sati, bez prestanka. Dakle gde god da stanete, vi možete da pružite najkvalitetniji zvuk, sliku, rasvetu. To je bila ideja - da kultura bude dostupna svuda i svima", objašnjava prvo čovek Fondacije Novi Sad 2021.

Do kraja septembra Novosađani i njihovi gosti nastaviće da uživaju u arhitekturi, književnosti, izvođačkoj umetnosti, primenjenoj umetnosti, kao i vizuelnoj umetnosti objedinjenih u nesvakidašnji Kaleidoskop, a kompletan program svih dešavanja možete pogledati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021