Predstavljen kulturni projekat "Nova mesta"

Projekat "Nova mesta - mikrogranting" Fondacije "Novi Sad 2021" danas je predstavljen na jednoj od tih lokacija, u dvorištu između ulica Branimira Ćosića i Turgenjeve.
Predstavljen kulturni projekat "Nova mesta"
Foto: 021.rs
Cilj projekta je da se uz male urbane intervencije i inovativne ideje ožive zapušteni prostori u novosadskim kvartovima i kreiraju "Nova mesta" za uživanje Novosađana. 
 
"Nova mesta su tri modela uključivanja građana i stručne javnosti. Postoji jedan model koji će biti vezan za staro jezgro grada, postoji onaj koji je rađen sa stručnom javnošću odnosno arhitektama, i to je onaj koji je rađen u Sremskim Karlovcima kroz konkurs, ali ono što je nama zaista veoma važno jeste ovaj najmanji model, kako smo ga nazvali 'mikrograntin', u kome građani odnosno udruženja građana sa svojim komšilukom od ideje do realizacije sređuju male urbane celine i na taj način čine da kultura nije samo ono što gledamo i slušamo, već je zapravo ono što čini svakodnevicu, odnosno na čemu mi stalno insistiramo, kultura je način života", rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021".
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglasio je da se realizacija svih ovih aktivnosti desila zahvaljujući saradnji javnih i privatnih sektora, samostalnih umetnika i građana što kao jedna celina čini primer dobre prakse.
 
"Ja se nadam se da ćemo u narednom periodu imati dosta takvih aktivnosti. Građani su uključeni u procese koji su bitni za razvoj kulture, a ova mesta će služiti i za kvalitetne kulturne programe koje ćemo imati u budućnosti", ocenio je Rožić.
 
U dvorištu između ulica Branimira Ćosića i Turgenjeve, projekat je predstavljen uz animatorski program za najmlađe građane.
 
Tokom današnjeg dana održava se nekoliko aktivnosti u "Novim mestima". U Parku među brezama, u dvorištu između ulica Braće Dronjak i Bate Brkića, udruženje "Novo kulturno naselje" predstavlja ideju projekta. Na lokaciji "Bici oaza", na Sunčanom keju kod Rektorata na prvom biciklističkom odmorištu u Novom Sadu realizovanom po projektu udruženja "Eko kurir" okupljaju se biciklisti, dok na uglu Podunavske i ulice Heroja Pinkija na Telepu biciklisti demonstriraju veštine na "Pamptrek poligonu", projektu realizovanom prema predlogu udruženja "Invicta bike".
 
U okviru ovog projekta, realizovano je 11 "Novih mesta" u Novom Sadu, dok je ostalih sedam u Beočinu, Temerinu i drugim mestima u okolini grada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021