Sremski Karlovci: Evropske vrednosti u fokusu mladih

U Sremskim Karlovcima je od 12. do 15. oktobra realizovana prva aktivnost na projektu "Evropska mreža za omladinski angažman" (European Youth Engagement Network - EYE-Net) čiji je nosilac i koordinator Fondacija "Novi Sad 2021".

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa još 15 partnerskih organizacije iz regiona i Evrope.

Ideja projekta je aktiviranje mladih i stavljanje u fokus evropskih vrednosti kroz kreiranje pet omladinskih pozorišnih predstava koje će obraditi neke od aktuelnih tema i vrednosti Evropske unije. Na projektu će zajedno raditi organizacije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske.

Jedan od partnera na projektu je i Opština Sremski Karlovci, a prva aktivnost realizovana je upravo u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Okupljanje u Sremskim Karlovcima samo je prvi korak u realizaciji projekta koji će trajati sve do decembra 2019. godine.

Kreativnoj radionici prisustvovalo je 80 učesnika i učesnica iz Srbije i partnerskih država. Učestvovali su mladi i omladinski radnici iz Rijeke, Varaždina, Novog Mesta, Maribora, Budimpešte, Pečuja, Padove i Đenove, a pored njih radionici su prisustvovali i predstavnici partnerskih organizacija iz Srbije, kao i učenici i učenice Karlovačke gimnazije koji su se upoznavali i razmenili stavove i iskustva sa vršnjacima iz evropskih država.

Svi akteri ove početne radionice imaće uloge u produkciji omladinske pozorišne predstave kao glumci ili autori, dok je od aprila naredne godine planirano izvođenje predstave u formi putujućeg festivala u državama partnera na projektu, a domaća javnost će imati priliku da pogleda predstave tokom juna 2019. godine. Poseban fokus projekta je na učešću mladih sa smanjenim socijalnim mogućnostima.

Projekat "Evropska mreža za omladinski angažman" je odobren i finansiran sredstvima EU u okviru programa "Evropa za građane i građanke" (Europe for Citizens) Evropske komisije. Projekat je rangiran kao četvrti od ukupno 109 pristiglih prijava i 19 odobrenih projekata u 2018. godini u okviru potprograma "Mreže gradova".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021