U "Svilari" počeo seminar o upravljanju istorijskim gradskim predelima

Seminar "Upravljanje istorijskim gradskim predelima - perspektive i potencijali za gradove u Srbiji" počeo je danas, 7. decembra u Kulturnoj stanici "Svilara".
U "Svilari" počeo seminar o upravljanju istorijskim gradskim predelima
Foto: 021.rs
Učesnici seminara baviće se uticajem kulturne baštine na održivi razvoj, potencijalima upravljanja istorijskim gradskim predelima u Srbiji i primerima dobre prakse.
 
Teme seminara su: "Istorijski gradski predeo: ključni koncepti, pristupi i primeri dobre prakse", "Uticaj kulturne baštine na održivi razvoj", "Izazovi i potencijali upravljanja istorijskim gradskim predelima u Srbiji" uz stručno vođenje kroz Almaški kraj.
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniša Jokić rekao je za 021 da su ovakvi događaji korisni za unapređenje odnosa prema istorijskim gradskim predelima, ali da je neophodno da postoji kontinuitet.
 
"Koliko god da je projekat dobar, ako ne postoji kontinuitet, ako se ne vratimo na njega, ako ne obnovimo veze sa ljudima, ustanovama i institucijama sa kojima smo to radili, taj projekat zamre i nije završen posao i to nije dobro. Ovo je dobar projekat, jer su došli mladi ljudi, stručnjaci iz čitavog sveta, koji su vrlo dobro upoznali Petrovaradin i sarađivali sa našim stručnjacima i zvaničnicima. Tim koracima treba nastaviti dalje", naveo je Jokić.
 
Dodao je da je za upravljanje istorijskim gradskim celinama neophodno naći nekog ko je sposban da to preuzme
 
Predsednica organizacije Evropa Nostra u Srbiji Irina Subotić za 021 kaže da postoji visok stepen saradnje sa Gradom, Zavodom i drugim interesnim grupama kada je u pitanju upravljanje Petrovaradinom i drugim značajnim gradskim predelima.
 
"Mi se redovno sastajemo sa stručnjacima koji su finalizirali ili tek treba da završe svoja istraživanja. Razgovaramo sa Gradom. Zavod je takođe aktivan u tome. Čini nam se da se polako pokreću stvari i da je ustvari Petrovaradin došao pod neke reflektore koje zaista zaslužuje", rekla je Subotić. 
 
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković smatra da je neophodno pronaći pravi model upravljanja Petrovaradinom. 
 
"Fondacija se uključuje u ovu temu i kroz Slučaj Petrovaradin u saradnji sa organizacijom Evropa Nostra kako bi se zaista došlo do najboljeg mogućeg modela, jer imamo primere kada su se brzo donela neka rešenja, da ona nisu bila baš najbolja. Ono što mi predlažemo je da je model Fondacije kao pravno definisanog lica model koji može da posluži, ne samo za Tvrđavu, već i za mnoga druga kulturna nasleđa, ne samo u Srbiji, već i u regionu", rekao je Milenković.
 
Na ovom seminaru će se pored Petrovaradina razgovarati i o Almaškom kraju kao o još jednoj istorijskoj celini koja je ponovo dospela u centar interesovanja kroz različite projekte, uključujući i kulturnu stanicu "Svilara".
 
Konferencija predstavlja treću fazu u okviru projekta "Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima". Prva faza obuhvatila je poziv za sprovođenje istraživanja na četiri teme od značaja za razvoj tvrđave i njenog okruženja, dok je u okviru druge faze realizovana Međunarodna akademija o upravljanju istorijskim gradskim predelima koja je okupila 30 mladih stručnjaka iz 26 zemalja koji su u saradnji sa lokalnim stručnjacima kroz direktan terenski rad osmišljavali scenarija razvoja, projekte i preporuke za Podgrađe i Petrovaradinsku tvrđavu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021