Šetnje kroz nasleđe: Upoznajte se sa Dvorskom baštom u Sremskim Karlovcima

Treća i poslednja šetnja "Sećaš li se one Dvorske bašte" u Sremskim Karlovcima organizuje se u subotu, 22. juna.
Osim šetnje i obilaska Dvorske bašte, bitno je i da se građani uključe u debatu o njenoj budućnosti, šta je sve potrebno učiniti, na koji način, kako podizati ekološku svest kako bi sačuvali i obnovili taj spomenik prirode.
 
Šetnja će početi u 12 časova, a mesto sastanka je ulaz u sam spomenik prirode "Dvorska bašta" u Sremskim Karlovcima.
 
Jedna od najvrednijih zelenih površina, "Dvorska bašta", koja ne samo da je značajna kao prirodno bogatstvo, već i sa kulturno-istorijskog aspekta, ima sve predispozicije da postane arboretum i to jedini takve vrste u Južnobačkom i Sremskom okrugu. Nikla je zajedno sa prvom srpskom gimnazijom Karlovačkom gimnazijom i danas bi mogla, uz očuvanje, revitalizaciju i preoblikovanje u arboretrum da postane još jedan razlog zbog kojeg su Sremski Karlovci značajna turistička destinacija.
 
Sve to navelo je udruženje "Eco flame" da pokrene projekat "Sećaš li se one dvorske bašte" koji je izabran na konkursu "Šetnje kroz nasleđe" Fondacije Novi Sad 2021, kako bi se građani upoznali sa prirodnim bogatstvom koje postoji u njihovom okruženju, njegovim istorijatom i onim što ga izdvaja u odnosu na druge spomenike prirode.
 
Prva i druga šetnja okupile su najviše decu i omladinu, dok je treća namenjena starijim sugrađanima, ali su svi koji žele da se upoznaju sa zaštićenim prirodnim dobrom i saznaju nešto novo dobrodošli, kao i oni koji su već bili u šetnji, ali imaju želju ponovo da uživaju u prelepoj prirodi i svežem vazduhu.
 
Ovo je jedan od 11 projekata novosadskih udruženja izabranih u drugoj fazi projekta "Šetnje kroz nasleđe".
 
Šetnja je, inače, trebalo da se održi 15. juna, ali je zbog nepredviđenih okolnosti pomererena.
  • Jelena

    16.06.2019 08:42
    Dvorska bašta
    Treba je čuvati negovati i obnoviti,jer reč ,,dvorska,, znači da liči na Bečku ,sa staklenom baštom koje se sećam .Filmovi snimani u njoj, a čuvamo je svi
    zajedno kad šetamo po njoj i setimo se školskih dana .Svako drvo je isotorja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021