Zbog velikog interesovanja Uroš Đurić ponovo vodi kroz izložbu "Endi Vorhol"

Zbog velikog interesovanja, zakazana su još dva stručna vođenja kroz izložbu "Andy Warhol", kroz koju će voditi mulitmedijalni umetnik Uroš Đurić.
Zakazana su za danas, 24. jun, od 19 i od 21 čas. Ulaz je besplatan.
 
Stručno vođenje kroz izložbu "Andy Warhol" organizovano je u okviru programske platforme "Tvrđava mira" iza koje stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". Izložba je otvorena do sutra, 25. juna.  
 
Zanimljivom pričom, uz mnoštvo manje poznatih detalja, koje nećemo pronaći na internetu ili u knjigama, Uroš Đurić je, tokom prvog stručnog vođenja, na svojstven način dočarao život i rad začetnika pop-arta, Endija Vorhola, u prepunoj Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). 
 
Zaintrigirao je prisutne, a po komentarima koji su usledili nakon predavanja i oduševio detaljima iz Vorholovog života, od emigracije njegovih roditelja iz Slovačke u Ameriku, njihovog prilagođavanja u Njujorku, opšteg društvenog stanja u to vreme, diskriminacije, siromaštva, do njegove saradnje i odnosa sa mnogim svetskim imena, poput Lu Rida.
 
U skladu sa Vorholovim načinom života i idejama i interpretacija Uroša Đurića bila je nestandardna i približila je Vorhola kao običnog, a opet genijalnog čoveka, kojeg je, kako je rekao u toku predavanja, "sam bog poslao".   
 
"To je čovek koji nije pravio razliku između Mao Ce Tunga i Kembelove supe. Njemu je iz čista mira došlo da snima filmove, kupio je kameru i počeo da ih snima", ispričao je Đurić o Vorholovoj revoluciji u umetnosti i naveo da je Vorhol među prvim ličnostima koji su raskinuli sa granicom između elitističke i popularne kulture, odnosno visoke i narodne umetnosti.
 
 
"Njegova aktuelnost se ogleda u tome što se mi kao društvo jako sporo menjamo. Mnogi aspekti društvenog stanja sada, isti su kao i u njegovo vreme. Moguće je, naravno, da nam se ponovo desi neki Vorhol. Videli smo i u istoriji da društvo može da nestane i ponovo da se razvije, isto tako i kultura i umetnost, ali za tako nešto je potrebno mnogo vremena", rekao je Đurić.  
 
Reakcije na predavanju bile su razne, od smeha, do iznenađenja, ali publika nije ostala ravnodušna i vrućine i gužva nikoga nisu sprečile da ostanu do kraja.
 
Zato će Novosađani ponovo imati prilike da "prođu" kroz Vorholov život danas, 24. juna, u dva termina - od 19 i od 21 čas u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Izložba obuhvata oko 40 Vorholovih napoznatijih dela.
  • nk

    25.06.2019 11:27
    Bilo je super!
    Hvala Vam na obavestenju.

    Hvala Gradu sto mi je to omogucio da ispratim!

    Predivno vece, iako na 36.6C;)
  • Keba

    24.06.2019 14:01
    ko je endi vorhol ?
  • hm

    24.06.2019 13:00
    Ovako nešto - svake nedelje! Možda čak i češće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021