Duša Monmartra: izložba Anri de Tuluz-Lotreka u Svilari od 3. jula

Izložba Anri de Tuluz-Lotreka, jednog od najznačajnijih predstavnika impresionizma, biće otvorena u sredu, 3. jula, u Svilari, simbolično u 20:21 čas, uz organizovano stručno vođenje kustosa iz Galerije Matice srpske.
Izložba više od 20 plakata svetski poznatog slikara, grafičara i ilustratora zatvoriće četvrtu programsku platformu "Tvrđava mira" koju je pokrenuo "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". 
 
U naredne tri nedelje, Svilara će odisati duhom Francuske sa kraja 19. veka, odnosno periodom u kom je živeo i stvarao Lotrek, jer će biti organizovani i drugi kulturni sadržaji, tematski u skladu sa izložbom.
 
Do Francuske odvešće nas sedma umetnost, kroz projekciju brojnih filmova, među kojima je i dokumentarni film o Tuluz-Lotreku. Muzički, Francusku iz Lotrekovog doba, dočaraće novosadski džez trio "Manush" ,čiji je nastup zakazan za 9. jul u 20.30 časova. Lotrek je stekao slavu kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatom, kao jednim vidom reklame, a najpoznatiji među njima je plakat za Mulen Ruž. Stoga će u kulturnoj stanici Svilara biti održano i predavanje profesora sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, na temu plakata, kao sredstva izražavanja i promocije kulturnih programa. 
 
Pored izložbe, filmova, koncerata i predavanja, posetioci će imati prilike da degustiraju pića karakteristična za kraj 19. veka u Francuskoj. 
 
Anri de Tuluz-Lotrek rođen je 24. novembra 1864. a umro je 9. septembra 1901. godine. Umetnik koji je svojevremeno bio neshvaćen, imao je surov stav, kako prema svom izgledu, jer je bio patuljastog rasta, tako i prema izgledu drugih. U svojim radovima nije tragao za lepotom, već za istinom, pa je tako svoje modele predstavljao realno, a nekad je čak nastojao da na delu budu ružnije nego što jesu. 
 
Lotreka karakteriše boemski život, a iako je bio iz bogate porodice, bežao je od elite i nametnutih pravila grofovskog života, provodio je dane sa "običnim" svetom, pronalazeći utočište u kabareima. Ipak, u svom teškom životu, uspeo je da napravi revoluciju u umetnosti i hrabro unese nešto potpuno novo u francusko slikarstvo, što je za njegove savremenike bilo nepojmljivo.
 
Anri de Tuluz-Lotrek – treće je veliko ime iz sveta umetnosti čija su dela Novosađani imali priliku da vide u okviru programske platforme "Tvrđava mira" od 7. juna do 7. jula, a sve u cilju pripreme Novog Sada za 2021. kada će grad biti centar evropske kulture. Ulaz na događaj je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021