Dela Tuluz-Lotreka zainteresovala veliki broj Novosađana

Otvaranju izložbe radova francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka sinoć u kulturnoj stanici Svilara prisustvovao je veliki broj Novosađana.
Posetioci su imali prilike da pogledaju više od 20 radova, među kojima je najviše naslovnica i plakata, kao i njegovo najpoznatije delo - plakat za Mulen Ruž.
 
"Ogromno interesovanje za izložbu već na otvaranju, pokazalo je da naša publika ima kulturne potrebe i glad za ovom vrstom sadržaja. Misija kulturnih stanica jeste upravo u tome da kvalitetno odgovore na ovu vrstu kulturnih potreba i omoguće svim građanima da kulturne i umetničke programe mogu da vide, ali i da u njima učestvuju. Posebno se radujemo pratećim programima i radionicama u kojima će učestvovati naši najmlađi sugrađani, koji imaju priliku da od ranog uzrasta formiraju svoje kulturne potrebe na osnovu vrhunskih kulturnih sadržaja", rekla je koordinatorka kulturne stanice Svilara Violeta Đerković.
 
Anri de Tuluz-Lotrek među prvima je počeo da se bavi plakatom, kao sredstvom izražavanja i jednim vidom promocije kulturnih događaja, a takođe je i među najznačajnijim predstavnicima impresionizma. Između ostalog, on je treće veliko ime iz sveta umetnosti, nakon Vorhola i Joko Ono koje je obeležilo poslednjih mesec dana u Novom Sadu, u okviru četvrte programske platforme "Tvrđava mira" koju je pokrenuo "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".
 
O značaju Lotreka i njegovih dela posetioci će imati prilike da čuju svake subote, do kraja izložbe, odnosno 6. 13. i 20. jula od 20.21 čas u okviru stručnih vođenja kroz izložbu, za šta će biti zaduženi stručnjaci iz Galerije Matice srpske.
 
U okviru izložbe, koja će trajati do 20. jula, u Svilari će biti organizovan i prateći program. U petak, 5. jula, od 20 časova, Svilara će biti pretvorena u pariski kafe, dok će muziku puštati DJ Vukashin. 
 
Projekcija dokumentarnog filma o Lotreku biće organizovana u nedelju, 7. jula, sa početkom u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021