Priča o Lotrekovim zvezdama na zatvaranju izložbe

Zašto je Lotrek važan za afirmaciju plakata? Kako je strip inspirisan kontroverznim francuskim umetnikom? Koliko je, svojom revolucijom u umetnosti, doprineo modernim umetničkim pravcima? Šta bi moderna umetnost bila bez Lotreka?
Na tu temu strip crtač, Gradimir Smuđa, zajedno sa publikom diskutovaće danas, 18. jula, u kulturnoj stanici Svilara, od 20:21 čas.
 
Novosađanin Gradimir Smuđa, dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu, objavio je četiri strip albuma inspirisan Lotrekom. Priče o Lotreku "Kuća (bordel) muza", prvi put su izašle 2004. godine, a svojevremeno su krasile stranice "Politikinog zabavnika".
 
Izložbu Lotrekovih radova u kulturnoj stanici Svilara do sada je posetilo oko 3.000 ljudi, a svi koji nisu imaju prilike da vide njegova dela do subote, 20. jula.
 
Na zatvaranju izložbe Lotrekove zvezde
 
Noćni život Monmartra – kabarei, barovi, bordeli, svetlost pozornice, ples i muzika raskošnih zabava i nastupa na prelazu vekova – to je bila svakodnevica Anrija de Tuluza Lotreka, pa i njegova inspiracija. Svojim plakatima, crtežima, slikama i grafikama, ovekovečio je zvezde pariskih "prostora zabave" potpuno novim likovnim izrazom, kojim je oduševio, ali i šokirao javnost.
 
Ko su bile Lotrekove zvezde? Kom društvenom miljeu su pripadale? Kako ih je umetnik sačuvao od zaborava?
 
Tim pitanjima bavi se treće i poslednje stručno vođenje kroz izložbu "Lotrekove zvezde". Kroz izložbu vodi istoričarka umetnosti, Ivana Rastović, u subotu, od 20 sati i 21 minut.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021