Performans u Galeriji Matice srpske spaja ples i umetnička dela

Kako kroz ples možemo da se upoznamo sa stalnom postavkom muzeja ili galerije?
To će otkriti performans "Dancing museums" zakazan za nedelju, 11. avgust, s početkom u 19 časova, u Galeriji Matice srpske. 
 
Francuski koreograf Stiv Kamso, zajedno sa novosadskim plesnim udruženjem "Groove" pokazaće na koji način prisustvo plesa može da ponudi nove načine doživljavanja umetnosti i kulturnog nasleđa.
 
"Ples u muzejima može imati više pravaca i dimenzija i uključivanje lokalnih plesača je veoma važno. Nastojim da plesače uvedem u javni prostor, u muzeje, da osete ambijent i povežu se sa umetničkim delima, kako bi svojim pokretom kulturno nasleđe približili publici. Da ih nateram da promišljaju, da se trude, da kombinuju sadržaj i formu, kako bi postavili svoj rad između industrije i umetnosti, poezije i zabave, kako bi to bilo iznenađujuće putovanje za publiku. Sa plesnim udruženjem 'Groove' sam već sarađivao, to su sjajni plesači, sa kojima sam se odlično povezao", priča Kamso pred nastup u Galeriji Matice srpske.
 
Kamso je ideju "Dancing museums" prvi put realizovao 2017. godine u Nacionalnom muzeju imigracije u Parizu. Kako sam kaže, uspeo je da odvede javnost dalje od stalne postavke, do prostora koji nisu vidljivi i dostupni i na potpuno nov način približi umetnička dela i samo zdanje muzeja koje je izgrađeno ’30-ih godina prošlog veka.
 
"Dancing museums" realizuje "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" u saradnji sa plesnim udruženjem "Groove", Francuskim institutom i udruženjem građana "Košnica".
  • Мунгос

    07.08.2019 17:33
    Па наравно ово је прави доживљај.
    А не неки тамо реалити.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021