Kaleidoskop kulture: Kako je izgledala Novosadska kapija

Događajem "Novosadska kapija" danas, 24. avgusta, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave počinje ovogodišnji "Kaleidoskop kulture".
Kako je izgledala Novosadska kapija, srušena nakon Prvog svetskog rata, posetioci će imati prilike da vide na samom početku programa u Podgrađu, u 21 sat, kroz vizuelnu projekciju. Mesto nekadašnje Novosadske kapije polazna je tačka od koje će krenuti "Šetnja kroz nasleđe" uz stručno vođenje novinara Miroslava Farkaša.
 
Nakon šetnje, posetioci će imati priliku da naprave predah uz projekciju filma "Slučaj Petrovaradin", kod Beogradske kapije, koji govori o obnovi Podgrađa, ali i cele Petrovaradinske tvrđave. Film je deo projekta "Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima".
 
Paralelno sa ovim događajima, u ulici Lisinskog, biće otvorena multimedijalna izložba "Banovina 80" kojom se obeležava 80 godina od osnivanja Banovine. Izložbu realizuje "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" u saradnji sa Istorijskim arhivom grada Novog Sada i Arhivom Vojvodine, a Novosađani će imati prilike da je vide i u septembru.
 
Na samom kraju programa, kao vrhunac večeri, ispred Beogradske kapije dobitnici Sterijine nagrade za savremeni tekst, Šabačko pozorište, premijerno u Novom Sadu odigraće predstavu "Bacači prstiju", u režiji Bojana Đurđeva. 
 
"Kaleidoskop kulture" je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu". Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021