Treća nedelja Kaleidoskopa kulture - korzo na Bulevaru Mihajla Pupina, strip vikend, izložbe...

Ples na ulici, klasična muzika na bulevaru, dva festivala, dve izložbe, strip vikend, pokretna kulturna stanica Karavan stiže do Rektorata - deo je programa koji će obeležiti treću nedelju "Kaleidoskopa kulture" u Novom Sadu.
Drugi po redu Korzo zakazan je za subotu 14. septembar sa početkom u 20:21 čas, kada će Bulevar Mihajla Pupina biti pretvoren u nekadašnja šetališta. Korzo ponovo oživljava duh prošlih vremena, približavajući klasičnu muziku svima, na nesvakidašnji način. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar, pijanistkinja Rita Kinka i violinista Robert Lakatoš.
 
Večeras, 9. septembra, u 20:21 čas održaće se koncert "Oskar u Novom Sadu" u Sinagogi, kojim će svečano biti otvoren drugi Festival kamerne muzike u Novom Sadu, u organizaciji Novosadskog duvačkog kvinteta. Na koncertu će biti izvedena muzika iz ovogodišnjeg filma "Capernaum" koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu, a nominovan je i za Oskara, Zlatnu palmu i Zlatni globus. Posetioci će imati priliku da čuju originalnu muziku iz tog filma i da osete glamur i veličanstvenost Holivuda i poznatih filmskih festivala.
 
Pokretna kulturna stanica Karavan, koja je prošle nedelje bila na Podbari, stiže do Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Novo druženje biće sutra, 10. septembra, u 18 časova, a za program je i ovog puta zadužena ekipa iz udruženja "Šolja mleka". Pored muzike, posetioci će imati prilike da vide i izložbu kolaža nastalih po motivima Gogoljeve pripovetke "Nos", čiji je autor Vania Janković.
 
U okviru Dunavskih dijaloga Karavan će u četvrtak, 12. septembra od 19 časova u Banoštoru biti podrška umetničkom oživljavanju stare nemačke crkve – crkve Svetog Rudolfa.
 
"Bodies in Urban Spaces" će u utorak, 10. septembra u tri termina, od 12, 17 i 19 časova oživeti zgrade u samom centru grada. U okviru tog performansa plesači će improvizacijom omogućiti publici da prostor kroz koji svakodnevno prolaze dožive na sasvim drugačiji način. Mesto okupljanja je žuto poštansko sanduče na Trgu slobode. Tvorac ovog koncepta je austrijski koreograf i performer Vili Dorner, koji je u Novom Sadu ostvario saradnju sa novosadskim Plesnim udruženjem "Groove".
 
 
Deo ovogodišnjeg "Kaleidoskopa kulture" je tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikend. Kulturna stanica Svilara će u petak, 13. septembra od 16 časova i u subotu, 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti riznica devete umetnosti. Ovogodišnji festival stavlja u fokus domaće autore koji su imali zapažena izdanja u inostranstvu, ali i mlade umetnike, koji još uvek rade na svojoj afirmaciji. Planirani gosti strip – vikenda su Tjeri Žor, Alen Ćurin, Istok Sitar, Petar Meseldžija, Gradimir Smuđa i mnogi drugi.
 
Kulturna stanica Svilara biće lokacija i festivala "Vremeplov - festival animiranih sećanja" u subotu, 14. septembra od 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije, prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal. Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture".
 
Izložba čuvenog francuskog fotografa Feliksa Nadara "Portret jednog vremena" biće otvorena u petak, 13. septembra u 20 časova u Galeriji Matice srpske. Izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske kulture i umetnosti iz 19. veka - Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar... Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture".
 
Izložba "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma" biće otvorena u četvrtak, 12. septembra u 20 časova u Spomen–zbirci Pavla Beljanskog, a čini je 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine i fotografije i dokumenta koji će prvi put biti pred publikom. Ideja je da se na adekvatan način vrednuje doprinos vizuelne umetnice Milice Zorić u modernoj umetnosti, kao i da se naglasi značaj dva legata - Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini sa kojima je, u okviru ove izložbe, ostvarena saradnja.
 
"Kaleidoskop kulture" je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu". Više informacija OVDE.
  • ivan

    09.09.2019 15:21
    svaka cast!
  • /

    09.09.2019 14:44
    /
    znaci, ipak su se stripadjije uznaprednjacili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021