Četvrta nedelja "Kaleidoskopa kulture": Radionica za decu, čišćenje Bećarca, Festival srpskog džeza...

Četvrta nedelja programa "Kaleidoskop kulture" donosi radionicu za decu, omladinski angažovani teatar, prvi festival srpskog džeza, akciju uređenja i čišćenja Bici oaze sa volonterima i druge sadržaje.
Vizuelna umetnost u okviru "Kaleidoskopa" ove godine dobija svoje mesto kroz dve izložbe koje će biti otvorene danas, 17. septembra. Izložba finskog dizajna "Inovativni finski dizajn" otvorena je danas u 13 časova u Eđšegu i trajaće do 22. septembra. Druga je izložba švajcarskog dizajna "Swiss style now" koja će u 20:21 čas biti otvorena u holu Železničke stanice i može s epogledati do 15. oktobra. 
 
Izložba "Inovativni finski dizajn" je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni junaci popularnih finskih knjiga i stripova o porodici Mumin - to će otkriti radionica za decu "Mumin" u subotu, 21. septembra sa početkom u 11 časova u Eđšegu. Književno veče, istog dana, na istom mestu, ali u 19 časova predstaviće jednu od najčitanijih i najprevođenijih finskih autorki za decu i odrasle, Tuve Janson, autorke serijala knjiga i stripova o porodici Mumin.  
 
Takođe i izložba švajcarskog dizajna biće upotpunjena predstavljanjem projekta pobednika 14. Praškog kvadrijenala Filipa Jovanovskog "Ova zgrada govori istinu" koji se bavi problemom javnih prostora. Performans u okviru tog projekta biće izveden u holu Železničke stanice najpre 22. septembra u 12 časova, zatim uveče u 20 časova, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20 časova.
 
Večeras, 17. septembra u 20:21 čas biće otvorena i izložba "Percepcija savremenosti - Univerzalno more" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koju čine VR, interaktivni i video radovi, 3D animacije, instalacije, kao i prostorne (javne) instalacije. Izložba se oslanja na ideju Univerzalnog mora, interdisciplinarnog umetničkog i inovativnog projekta koji se bori protiv zagađenja vode. Izložba je deo Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019. Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika iz deset zemalja dunavskog regiona. 
 
Krajem ove nedelje u Novom Sadu sve zainteresovane očekuje Festival omladinskog angažovanog teatra, koji je nastao u okviru projekta "EYE – Net!". Osim novosadskih predstava, 20. i 21. septembra teatri stižu iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Italije. Sve predstave igraće se u nekoliko lokalnih škola, kao i na platou ispred kulturne stanice Svilara. Tokom dva dana festivala biće izvedeno osam predstava, a detaljnu satnicu i mesto izvođenja predstava možete pronaći OVDE.
 
Čišćenje Bećarca i izložba
 
Povodom Svetskog dana čišćenja planete Zemlje, u subotu, 21. septembra od 10 do 13 časova, biće organizovana akcija uređenja i čišćenja Bećarca i Bici oaze na Sunčanom keju kod zgrade Rektorata. Svoje snage udružili su "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", OPENS 2019, Eko Kurir, Novosadski volonterski servis, JCI Novi Sad, Aktiv NS kako bi zajedno sa Novosađanima uredili i očistili ove veoma prometne lokacije. 
 
Festival srpskog džeza
 
"Kaleidoskop kulture" četvrte nedelje donosi i prvi Festival srpskog džeza koji će se održati u petak i subotu, 20. i 21. septembra u Svilari, a u organizaciji NVO "Kovači kulture". Nova prilika da se promovišu domaći muzičari i stvaraoci, sa jedne strane, a sa druge, novi događaj za sve poštovaoce i ljubitelje kvalitetnog džez zvuka. I u petak i u subotu, program će početi u 21 čas, a ulaz je slobodan. 
 
Prve večeri nastupiće "The New Now Trio", džez trio iz Novog Sada koji čine muzičari Milena Jančurić (flauta), Vladimir Samardžić (bas) i Saša Ignjatović (perkusije). Pored njih, Novosađane iste večeri očekuju i "MoveMental Bend", najnoviji projekat Novobečejca Tibora Buraija. Drugo veče rezervisano je za trio "Out of form" Bogdana Đurđevića, koji je već nastupao sa poznatim umetnicima poput Vasila Hadžimanova, Lene Kovačević, grupe Zemlja gruva... Na samom kraju festivala nastupiće jazz fusion kvintet Vladimira Tubića. 
 
Sve informacije o programu "Kaleidoskop kulture" mogu se pronaći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021