"Šetnje kroz nasleđe" otkrivaju modernističke zgrade Novog Sada, Mihizovu kuću...

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura "Šetnje kroz modernistički Novi Sad", koja je deo projekta "Šetnje kroz nasleđe", u okviru "Kaleidoskopa kulture".
Biće realizovane četiri šetnje, a kao i u maju i junu, kada je bio prvi ciklus tih šetnji, kustosi će biti studenti arhitekture.
 
Prva šetnja je u subotu, 21. septembra, polazna tačka je Muzej savremene umetnosti, u 17 časova, da bi nakon toga, od 18 sati, zainteresovani obišli Radnički dom.
 
Prijave za šetnje su na linku.
 
Druga šetnja, 22. septembra, takođe počinje u 17 časova, a obuhvatiće Spens i Filozofski fakultet.
 
Poslednjeg vikenda u septembru, biće realizovane treća i četvrta šetnja. Studio M i Sokolski dom obilaze se 28. septembra, a Spomen zbirka Pavla Beljanskog i Start IT centar 29. septembra.
 
Prva šetnja u Irigu
 
U okviru projekta "Šetnje kroz nasleđe" lokalne priče, legende i istorijske događaje otkriva i mesto Irig gde će biti organizovane šetnje "Povratak u budućnost". Prva od tri šetnje biće 21. septembra u 11 sati, a obilazak kreće od Srpske čitaonice u Irigu. Krajnja tačka šetnje je kuća književnog kritičara i scenariste Borislava Mihajlovića Mihiza, koju će posetioci imati prilike da obiđu i čuju priče o njegovom životu. Do kuće, šetajući ulicama Iriga, posetioci će se upoznati sa lokalnim pričama i legendama, kao i sa najzanimljivijim događajima iz istorije tog mesta. Šetnje "Povratak u budućnost" zajedno realizuju udruženje Eustahija i Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture, a druga i treća šetnja biće u oktobru.
 
"Kinoplov"
 
Kako je Novi Sad izgledao sredinom prošlog veka kroz oko kamere članova Kino kluba? Šta o Novom Sadu saznajemo iz filmskog nasleđa? Tim pitanjima bavi se druga šetnja u okviru projekta "Kinoplov" koja će biti realizovana 26. septembra u 19:30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara "Bulevar Books" gde će biti projekcija filma. Kao i u prethodnoj šetnji Kino kluba, fokus je na amaterskom filmskom stvaralaštvu i filmskom nasleđu u kojem je zabeležena i istorija grada. U drugom izdanju "Kinoplova" građani će videti kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, kako je izgledao centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaće se niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave. Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture.
 
Ciklus šetnji "Arhitura"
 
Kako je izgrađen Novi Sad, kakve priče stoje iza moderne arhitekture, ko su bile arhitekte zaslužne za objekte po kojima je Novi Sad prepoznatljiv? Pojedini objekti u Novom Sadu prošli kroz nekoliko prenamena, tako da u sebi kriju čitav spektar priča o ličnostima i događajima koji su se u njima dešavali, te u sebi čuvaju samu istoriju grada.
 
To sve otkriva ciklus šetnji "Arhitura" koje zajedno organizuju "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" i Dom B-612, od kojih je prva zakazana za 28. septembar u 11 sati, kada je predviđen obilazak Železničke stanice, što će biti i najava za predstojeći festival arhitekture, dizajna i umetnosti – "Oktobarh".
 
Naredne dve "Arhitura" šetnje biće organizovane 5. i 6. oktobra.
 
Sve informacije o "Kaleidoskopu kulture" možete pronaći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021