Projekti "Umetnici. Sad!" od danas onlajn i u kulturnim stanicama u Novom Sadu

Realizacija umetničkih projekata odabranih u okviru Javnog poziva koji je deo projekta "Umetnici. Sad!", Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" počinje danas.
Projekti "Umetnici. Sad!" od danas onlajn i u kulturnim stanicama u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Od 22 umetnička projekta koja su dobila novac za realizaciju u kulturnim stanicama širom Novog Sada, četiri će biti realizovana u toku ove nedelje, a u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, kulturni sadržaji pronalaze alternativne načine da dođu do publike, te će umetnički projekti biti predstavljeni onlajn ili u kulturnim stanicama uz primenu epidemioloških mera.
 
Publika će u toku ove nedelje moći da poseti izložbu "Vivarium", ali i da uživa u plesnom performansu "Santa Maria della Salute", Samitu novosadskih bubnjara, te u projektu "Novi portreti", a svaki od ovih kulturnih sadržaja biće dostupan putem onlajn prenosa na zvaničnoj stranici kulturnih stanica.
 
Izložba "Vivarium" u Svilari
 
Izložba "Vivarium" otvorena je od 20. jula u Kulturnoj stanici Svilara, kada je publika imala priliku da prisustvuje plodu zajedničke saradnje studentkinje master studija slikarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu, Adrien Ujhazi i slikara Nemanje Milenkovića. 
 
"Ujhazi ulazi u polje ekološke umetnosti, a njen istraživački pristup podrazumeva upotrebu prirodnih elemenata i materijala u njihovom izvornom stanju i uz minimalne intervencije dolazi do rezultata u vidu instalacije, dok se Milenković bavi odnosom ljudi prema životinjama u savremenom društvu i temom kako se kolektivni i individualni identitet formira spram njega", navodi se u opisu izložbe.
 
Izložba traje do 24. jula i organizovana je u skladu sa preventivnim merama donetim usled epidemiološke situacije - u prostoru Kulturne stanice Svilara moći će da boravi maksimalno 10 ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maske.
 
"Santa Maria della Salute" u Eđšegu
 
I prostor Kulturne stanice Eđšeg biće u službi kulture. Danas, 21. jula u 19 časova direktno iz ove kulturne stanice putem onlajn strima publici će biti predstavljen očaravajući prikaz pesme "Santa Maria della Salute" talentovane mlade balerine Staše Kukić.
 
"Jedna od najlepših srpskih ljubavnih pesama biće izrecitovana kroz pokret, a zainteresovani posetioci moći će da prate ovaj nesvakidašnji plesni performans onlajn na zvaničnim Fejsbuk i Instagram kanalima kulturnih stanica", saopštavaju organizatori.
 
Samit novosadskih bubnjara u Eđšegu
 
Sutra, u sredu, 22. jula u Eđšegu će biti održan Samit novosadskih bubnjara. Program Neformalnog udruženja novosadskih bubnjara i perkusionista "Samićani" ima za cilj da na ovakav način promoviše bubnjeve i udaraljke, njihovu lepotu i raznolikost kao i muzičke stilove. 
 
"Biće to svojevrsno muzičko putovanje kroz različite kulture, a publika će moći da ga prati putem programa uživo", najavljuju organizatori.
 
Novi portreti: Kulturna stanica Bukovac
 
U petak, 24. jula u Bukovcu će biti predstavljen projekat "Novi portreti" koji se bavi promocijom mladih i manje afirmisanih umetnika Novog Sada. 
 
Tom prilikom predstaviće se tri autora, iz oblasti režije, fotografije i književnosti, na način kojim se izbegava forma pasivnog predstavljanja. Ideja je da se kroz dijalog autori i publika pozabave opštim kulturološkim fenomenima, pre svega omiljenom muzikom, filmovima, dizajnom, fotografijom. Na ovaj način, mladi neafirmisani umetnici imaće priliku da se predstave, a biće postavljena i otvorena platforma kojom će i drugi umetnici imati priliku da se promovišu, a celokupan projekat biće prezentovan publici na stranici kulturnih stanica.
 
Do petka prijave na konkurs
 
Kako navode u Fondaciji, na javni poziv "Umetnici. Sad!" pristiglo je 112 prijava iz širokog polja umetničkih izraza, od toga su dodeljena 22 granta umetničkim projektima iz različitih oblasti, uključujući plesne performanse i radionice, umetničke instalacije, izložbe, savremeni teatar, mini-festivale urbane supkulture, koncerte, tribine i književne programe. 
 
Zainteresovani umetnici i umetnička udruženja do petka, 24. jula mogu da se prijave i na Javni konkurs, koji nudi mogućnost sufinansiranja projekata usmerenih na izvođenje i predstavljanje umetničkih radova u prostorima kulturnih stanica.
 
Projekat "Umetnici. Sad!" ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizaciju kulture i razvoj publike. Partner na projektu "Umetnici. Sad!" je Merkator S.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021