Plesni recital "Santa Maria della Salute" uživo iz Kulturne stanice Eđšeg

Nesvakidašnji plesni performans "Santa Maria della Salute", talentovane mlade balerine Staše Kukić, biće izveden danas, 21. jula u 19 časova, u Eđšegu, dok će publika moći da uživa u njemu putem prenosa uživo na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove kulturne stanice.
Jedna od najlepših srpskih ljubavnih pesama recitovana kroz pokret prvi put će biti prikazana u našoj zemlji, kao rezultat Javnog poziva novosadskim umetnicima u okviru projekta "Umetnici. Sad!".
 
Jednoaktni balet "Santa Maria della Salute" je diplomski rad uspešne mlade balerine Staše Kukić, koji je odbranila kao stipendistkinja prestižnog Moskovskog državnog instituta kulture. Nakon više od 20 godina u svetu muzike i igre, učešćem u brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, sportskom plesu za reprezentaciju Srbije, ali i tri zlatne medalje koje je donela Srbiji na Evropskom prvenstvu u savremenom plesu, Staša je formirala sopstveni pokret i koreografije. Čuvenu pesmu Laze Kostića izabrala je iz želje da predstavi svojim profesorima i kolegama srpsku kulturu i poeziju.
 
 
"Cilj projekta je osavremenjivanje i popularizacija naše istorije kroz pokret, što može da bude zanimljiv način da se privuče pažnja gledalaca i prenese emocija na njih. Samim tim, oni će moći bolje da se povežu sa likovima i razumeju siže. Iako mnogi znaju za Lazu Kostića iz perioda njegovog života u Sankt Peterburgu, nisu upoznati sa ljubavnom pričom koja ga vezuje za Lenku Dunđerski. Želela sam da još više približim publici tu priču o pravoj i iskrenoj ljubavi koja se nažalost nesrećno završila", ističe Staša i pojašnjava da se koreografija sasoji iz tri slike.
 
"Prva prikazuje ljubav na prvi pogled između Laze Kostića i Lenke Dunđerski; u drugoj slici je njegov odabir i pristanak na brak sa Julijanom i treća slika je patnja Lenke i njena smrt. Ovim projektom želim da podsetim narod na taj prelep deo istorije kao i na pesmu Laze Kostića", objašnjava Staša.
 
U ovoj izvedbi učestvuje troje profesionalnih plesača koji su kroz sedmodnevni proces rada i postavljene koreografske i glumačke zadatke mogli da razviju i svoj odnos prema celoj priči i tako ga prenesu na gledaoce.
 
"Ceo jednoaktni balet je proizvod šestomesečnog rada koji je započeo čitanjem i proučavanjem biografija. Zatim je usledio proces postavljanja koreografije i uvežbavanje, pa i izvedba na sceni. Iz želje da se što tačnije i bolje prenese emocija na gledaoce i da igrači mogu da se užive u likove koje tumače, konstatno sam im iznova pričala o likovima kao i o odnosima između njih. Gluma je ključan deo koji daje postavljenoj koreografiji dušu, te je to bila poslednja etapa našeg rada koja je zaokružila ceo proces. Fragment koji se izvodi pri projektu 'Umetnici.Sad!' je postavljen na nove igrače i uvežban za nedelju dana. Profesionalnost igrača koji izvode fragment (Katarina Kljajić, Milica Mučibabić i Nikola Stamenović) pomogla mi je da za veoma kratko vreme prenesem koreografiju na njih kao i da je korigujem prema njima, tako da smo imali sasvim dovoljno vremena za uvežbavanje čak i u tako kratkom roku", pojašnjava autorka.
 
 
Fragment "Santa Maria della Salute" jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu "Umetnici. Sad!" Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, a koji ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike. Autorka kaže da je ovakav vid performansa – prikazivanje poezije kroz pokret veoma popularan trenutno u svetu, a njoj je kroz projekat "Umetnici. Sad!" pružio mogućnost da svoj rad prvi put prikaže u svojoj zemlji i rodnom gradu.
 
"Mislim da je ovo odlična šansa za sve umetnike da dobiju podsticaj i vetar u leđa da prikažu ono na čemu su radili. Razvoj domaće scene je neophodan za razvoj kulture današnjice. Smatram da imamo zaista sjajne i talentovane umetnike koji konačno sada kroz ove projekte dobijaju šansu da sve što su stvarali i zadržavali za sebe podele i pruže nam uvid u proces i razvoj koji se događa u kulturi naše zemlje", zaključuje Staša Kukić.
 
Događaj možete pratiti OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021