Upoznajte novu generaciju mladih umetnica Novog Sada kroz "Nove portrete"

Oblikovanje novih portreta, vrednosti kojima mlade, neafirmisane umetnice teže i njihov rad, biće predstavljeni kroz projekat "Novi portreti".
Projekat koji će biti prikazan danas, 31. jula, od 19 sati putem zvanične Fejsbuk stranice Kulturnih stanica, a realizovan je ispred nove Kulturne stanice Bukovac. 
 
"Ideja je da ovaj projekat 'osvetli' nekoliko novih lica, odnosno da ukaže na postojanje mlađe generacije umetnika, za koje često nema mesta u etabliranim umetničkim krugovima i u promociji umetničkog izraza. Čest je slučaj da naši akademci prve izložbe imaju u nekim drugim gradovima, čak i u inostranstvu, a da su u svom gradu zaobiđeni, nevidljivi", ističe autorka projekta Vitomirka Trebovac.
 
Ona dodaje da će se, s obzirom na to da su ovo mladi umetnici na početku svog rada, potruditi da 'osvetle njihove portrete kroz ono šta oni jesu, šta čitaju, šta slušaju, koje slikare vole.
 
"Dakle – da publici donesemo njihov vrednosni svet. Ovaj projekat se bavi i njihovim potencijalima", navodi ona.
 
Vitomirka kaže da joj je želja da ovaj projekat nastavi da živi u drugim oblicima, da "Novi portreti" nastave da izviru kroz nove akcije i da se postavi platforma koja će biti odskočna daska za dalji rad mladih umetnika.
 
"Bitno je da vidimo šta su uticaji i kuda idu ti mladi ljudi, zato što je bitno ukazati na neki kontinuum u umetničkim praksama, potrebno je pokazati šta je duh vremena u ovom momentu, a to se može jedino ako uđemo u intimno područje umetnika i njihovog rada", dodaje ona.
 
Publika će moći da se upozna sa Ksenijom Vukašinović, Sarom Kecman i Jelenom Novaković, tri izuzetno autentične mlade umetnice koje će govoriti ne samo o svojim umetničkim delima, fotografijama i kratkim filmovima, nego i o svom ukusu, onome šta ih interesuje, kao i o umetnicima koji su na njih uticali.
 
Projekat "Novi portreti" jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu "Umetnici. Sad!", Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija culture, kao i razvoj publike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021