Šest različitih umetničkih događaja u kulturnim stanicama širom grada

Ove nedelje će u okviru projekta "Umetnici. Sad!" Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" biti realizovani različiti kulturni sadržaji koji će, u skladu sa zdravstvenom situacijom, biti predstavljeni onlajn, na društvenim mrežama ili u kulturnim stanicama, uz primenu svih preventivnih epidemioloških mera.
Danas će u Kulturnoj stanici Barka (Kutak za kulturu, Sentandrejski put 106b) biti otvorena izožba Andreja Hložana "Izolacija, Klisa", dok će izložbeni projekat "Entering Valhalla" Gojka Dutine, Filipa Markovinovića i Bojana Dojkića biti održan u Kulturnoj stanici Svilara. 
 
Predavanje "Vodič kroz grajndkor subkulturu" Žarka Gladića održaće se u sredu, 5. avgusta u Kulturnoj stanici OPENS, dok će u čertvrtak, 6. avgusta predstava "Papa Jovana" rediteljke Lee Jevtić, u produkciji Nikole Miloradovića, biti izvedena u Kulturnoj stanici Eđšeg. Petak, 7. avgust u Eđšegu rezervisan je za ljubavnu poeziju u okviru projekta "Jaj…nekem szerelem" (Teško meni… ljubav), u izvedbi glumaca Emine Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Roberta Ožvara, dok će u subotu, 8. avgusta biti održan "Kliknik" Mladena Kanazira na Petrovaradinskoj tvrđavi.  
 
"Entering Valhalla" u Kulturnoj stanici Svilara 
 
Nesvakidašnja izložba "Entering Valhalla", koja će biti otvorena danas u 19 sati u Svilari, prikazaće proces oslobađanja od mračnih sećanja, uz interakciju sa publikom i njihov doprinos samoj izložbi. Simboličkim spaljivanjem predmeta koji nas emocionalno opterećuju, Gojko Dutina, Bojan Dojkić i Filip Markovinović su realizovali prvi segment izložbe, dok će u narednom prikazati video zapis kojim je dokumentovan ovaj događaj i skulpturu splava u plamenu, koji predstavlja arhetipski prelaz sa jednog sveta na drugi. Otvaranje izložbe sa instalacijom i video-projekcijom biće 3. avgusta u 19 časova i moći će da se prati onlajn na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Svilara, dok će publika moći da poseti izložbu od 4. do 7. avgusta u periodu između 10 i 18 časova. 
 
Izložba "Izolacija, Klisa" u Kulturnoj stanici Barka 
 
Izložba "Izolacija, Klisa", koja obuhvata ciklus fotografija nastalih između proleća 2019. i 2020. godine, biće otvorena danas u 19.20 sati u Kulturnoj stanici Barka (Kutak za kulturu, Sentandrejski put 106b). Ona predstavlja prikaz života na Klisi, kroz fotografije ulica koje u kontinuitetu ostaju prazne i devastirane u poređenju sa urbanim delovima grada. Zainteresovani će moći da prate otvaranje izložbe onlajn putem društvenih mreža kulturnih stanica ili da je posete u Kulturnoj stanici Barka do 10. avgusta, u periodu između 17 i 21 čas. 
 
Predavanje "Vodič kroz grajndkor subkulturu" u Kulturnoj stanici OPENS 
 
Predavanje "Vodič kroz grajnder subkulturu", istoričara Žarka Gladića biće održano u sredu, 5. avgusta u Kulturnoj stanici OPENS. Autor ovog projekta, predstaviće grajndkor kao jedan kulturološki i sociološki fenomen sa akcentom na lokalnu i regionalnu scenu. Grajndkor kao poseban muzički žanr, subkultura,  totalno  izolovana od  mejnstrim  kulture i  komercijalnosti, povezuje  najveće entuzijaste i ljubitelje širom sveta već nekoliko decenija, počivajući na čistoj energiji, emociji, stavu,  kritičkom  pogledu  na  svet,  slobodi  izražavanja  bez  ikakve  cenzure. Predavanje će biti prikazano u sredu od 19 sati putem Fejsbuk stranice kulturnih stanica. 
 
  
 
Predstava "Papa Jovana" u Eđšegu 
 
"Papa Jovana", rediteljke Lee Jevtić biće izvedena u četvrtak 6. jula u 19 sati u kulturnoj stanici Eđšeg. Predstava, koja je dramatizacija istoimenog romana Done Vulkfolk Kros, kroz prizmu feminizma se bavi pitanjem ko su "Pape Jovane" danas u našem društvu, odnosno ko su ljudi koji nisu u  mogućnosti  da  delaju  i  žive  po  istim  zakonima  i  pravima  koja  važe  za  većinu  zbog  neke  svoje svojstvenosti. Predstavu publika može da pogleda onlajn u četvrtak u 19 sati putem Fejsbuk stranice kulturne stanice Eđšeg.  
 
"Jaj nekem …szerelem" (Teško meni ljubav)  u petak u Eđšegu 
 
Projekat "Jaj nekem …szerelem" u slobodnom prevodu, "Teško meni …ljubav" predstavlja spoj poezije, pesama i monologa, sa fokusom na zaljubljenost i ljubav. Glumci Novosadskog pozorišta, Emina Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar, u 50 minuta recitovaće, govoriće i pevaće o strasti, želji, stidu, tuzi, razočarenju, vatri, slomljenosti, plemenitosti i važnosti ljubavi. Ovaj književno – muzički performans publika može da pogleda 7. avgusta u 19 sati putem Fejsbuk stranice kulturne stanice Eđšeg. 
 
Projekat "Kliknik" u subotu 
 
Muzički projekat "Kliknik", Mladena Kanazira biće održan 8. avgusta od 15 sati pored Kulturne stanice Karavan locirane  na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Putem zvaničnog Jutjub kanala kolektiva biće predstavljena trep i dram and bejs selekcija izvođača Rcallz, Gugutka,  Run  the  Chains  i  Douchemoney,  uz mini koncert Ničketa 3000, novosadskog dramaturga koji je već deceniju stvara na polju domaćeg repa sa svojomgrupom  Kardež  i  Klikom. Do 19 sati, biće organizovan i mini  panel  na  kom će  Ničke3000  i  Douchemoney  obrazložiti  svoj  princip rada, te deliti savete vezane za kreativni proces stvaranja muzike. 
 
U proteklih nedelju dana je u okviru realizacije projekta "Umetnici.Sad!" publika imala priliku da pogleda izložbu "Novi elementi prošlosti", Jelene Gajinović i projekat "Skica istorije filozofije", autora Nenada Lančuškog. Takođe, upriličeno je i književno veče, u okviru projekta "Kritičko predstavljanje mlade novosadske proze", književnog kritičara i esejiste Dragana Babića, te plesni performans "Neusamljeno osamljen solo na vezi" Jelene Alempijević. Publici su se prethodne nedelje predstavile i tri mlade neafirmisane umetnice kroz projekat "Novi portreti", Vitomirke Trebovac i Milijane Pejaković. 
 
Projekat "Umetnici. Sad!" ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizaciju kulture i razvoj publike.  
 
Svi programi u narednom periodu biće realizovani u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021