Menu 021

Festival plesa, izložba, književno veče i muzički projekte ove nedelje u kulturnim stanicama

"Pokretnica" festival savremenom plesa i performansa počeće danas, 17. avgusta, u Kulturnoj stanici Svilara.
Novi Sad 17.08.2020. | 13:37 > 14:14
Istog dana će se u okviru "Pocket Globe", muzičkih putovanja koja se održavaju u Eđšegu, predstaviti Dragana Kuzmanović. 
 
U okviru Francuskog letnjeg bioskopa, na platou Svilare će u sredu biti prikazan film "Kao dečaci" Žilijen Alar.
 
Izložba "Čuvari 8+8+8" Snežane Vujović Nikolić biće otvorena u četvrtak u Svilari, dok će publika već u petak moći da uživa u promociji knjige "Bunt dece socijalizma" Dušana Vesića, takođe u Kulturnoj stanici Svilara. 
 
Petak i Eđšeg rezervisani su za "Kliknik", projekat Mladena Kanazira, koji je dobio sredstva u okviru Javnog poziva lokalnim umetnicima, u sklopu projekta "Umetnici. Sad!". 
 
Publika će imati priliku da prati umetničke sadržaje onlajn, putem Fejsbuk stranice kulturnih stanica. 
 
"Pokretnica" festival savremenog plesa i performansa
 
Ovaj festival inicijativa je "Pokretnica" kolektiva i uključuje umetnice koje se bave savremenim plesom i muzikom u Novom Sadu i koje se, već godinama, bore za kontinuitet i opstanak u postojećim uslovima. Program festivala podrazumeva izvođenje plesnog performansa, konceptualno muzičko veče, plesne radionice, otvorenu probu, kao i radionicu koja se bavi brigom o telu. Festival traje od 17. do 22. avgusta. 
 
Muzika sveta u Eđšegu danas od 21 sat 
 
Svakog ponedeljka i četvrtka od 21 sat, u Kulturnoj stanici Eđšeg održavaju se "Pocket Globe", muzička putovanja, u kojima publika može da uživa putem Mixcloud platforme. Ova epizoda predstavlja osvrt na bogatu i plodnu karijeru Filipa Glasa, koji je već decenijama prisutan kao muzički kompozitor za film, opera i simfonije. Gošća je Dragana Kuzmanović, jedan od osnivača i idejnih tvoraca festivala "Eufonija" koji ima za cilj promovisanje harmonike.  
 
Izložba "Čuvari 8+8+8" 
 
Kulturna stanica Svilara u četvrtak, 20. avgusta, u 19 sati, ugostiće Snežanu Vujović Nikolić i njenu izložbu "Čuvari 8+8+8". 
 
Na izložbi će biti predstavljeni radovi pod zajedničkim naslovom "Čuvari". Kako kaže autorka, ova tema je nastala kao posledica razmišljanja o postojanju i prirodi sila i energija koje nas vode tokom života, stvaranja i razumevanja i otkrivanja sveta. Čuvari kao prirodne sile, kao naša duhovna bogatstva i znanja, predstavljeni su na ovim radovima kroz apstraktne forme, kao fantastična bića. Otvaranje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Studentskog kulturnog centra. Izložba traje do 27. avgusta i organizovana je u skladu sa preventivnim merama donetim usled epidemiološke situacije – u prostoru Kulturne stanice Svilara moći će da boravi maksimalno 10 ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maske. 
 
Promocija knjige "Bunt dece socijalizma" Dušana Vesića
 
Knjigom "Bunt dece socijalizma", o prvoj generaciji bendova novog talasa, Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom, koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka biće predstavljena u petak, 21. avgusta, u Kulturnoj stanici Svilara. 
 
Promociju knjige "Bunt dece socijalizma" publika će moći da prati onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.  
 
Projekat "Kliknik" 
 
Muzički projekat "Kliknik" Mladena Kanazira biće održan u petak, 21. avgusta, u Kulturnoj stanici Eđšeg. Putem zvaničnog Jutjub kanala kolektiva biće predstavljena trep i dram and bejs selekcija izvođača Rcallz, Gugutka, Run the Chains i Douchemoney, uz mini koncert Ničketa 3000, novosadskog dramaturga, koji već deceniju stvara na polju domaćeg repa sa svojom grupom Kardež i Klikom. Biće organizovan i mini-panel na kom će Ničke 3000 i Douchemoney obrazložiti svoj princip rada, te deliti savete u vezi sa kreativnim procesom stvaranja muzike. Program počinje u 15 sati. Projekat "Klinknik" jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na Javnom pozivu "Umetnici. Sad!".  
Autor: 021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest