Evropska komisija predložila odlaganje titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad i druge gradove

Evropska komisija predložila je pomeranje preuzimanja titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad sa 2021. na 2022. godinu zbog pandemije virusa korona.
Evropska komisija predložila odlaganje titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad i druge gradove
Foto: 021.rs
Predlog da se produži držanje titule za Rijeku i irski Galvej Evropska komisija je donela danas, što znači da bi im titula prestonica kulture važila do 30. aprila 2021. godine. 
 
"Rijeka i Galvej zaslužuju fer priliku da se vrate nakon ovog koraka unazad i da prikažu svoju otpornost i kreativnost. Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati. Sigurna sam da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou", poručila je čelnica Komisije Margaritis Šinas. 
 
Rijeka i Gajvej, ovogodišnje prestonice kulture, morale su da odlože gotovo sve planirane programe počev od marta, bez ikakvih naznaka kad bi iste mogle da se održe, poručuje se u saopštenju Evropske komisije. To je dovelo i do visokog rizika za Novi Sad, Temišvar i Elefsinu, naročito u sektoru finansiranja i bezbednosti.
 
Titula prestonica kulture u Evropi dodeljuje se od 1985. godine.
  • Ma

    18.08.2020 17:13
    Ajde
    Virus i kultura?
    Nema tog virusa koji je jaci od nase nekulture
  • G pen

    18.08.2020 16:45
    Da, da bas zbog korone. Novi Sad moze dobiti samo titulu srpske nekulture. Bunite se i ne verujete?! Izadjite napolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021