Vizuelna umetnost u fokusu četvrte nedelje Kaleidoskopa kulture

Četvrta nedelja Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu uvodi nas u svet vizuelne umetnosti i spaja moderan umetnički izraz novosadskih autora i bogato umetničko nasleđe i legate.
Program "Od Save do Save – privatne kolekcije", koji počinje 25. septembra i trajaće do nedelje 27. septembra, biće svojevrsni kaleidoskop umetničkih dela koja pripadaju kolekciji Galerije Matice srpske, a koja će na različite načine biti interpretirana. 
 
Program "Od Save do Save – privatne kolekcije" svečano će biti otvoren u 20 sati i 22 minuta izložbom mlade animatorke Milice Blešić, koja će sadržajnim animacijama približiti fundus Galerije Matice srpske.
 
Značaj privatnih kolekcija za Galeriju, među kojima su i dela Poklon zbirke Save Tekelije, Poklon zbirke Miloša Bokšana, Poklon zbirke Save Stepanova biće predstavljen 25. 26. i 27. septembra, kroz tumačenja stručnjaka Galerije Matice srpske - dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, dr Snežane Mišić i mr Danila Vuksanovića, programskih direktorka GMS. Kroz dva kustoska vođenja, publika će imati prilike da se upozna i sa izložbom "Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog"
 
Sa idejom da se priča o kolekcionarstvu i značaju dobročinstva približi i najmlađima, 26. septembra u 11 sati biće organizovana radionica "Moja kolekcija" za decu uzrasta od pet do jedanaest godina. Za prisustvo na radionici potrebno je popuniti prijavu koja se nalazi na linku
 
Čitavom programu doprineće i nastupi mladih novosadskih di-džejeva, Nađe Vračarić i Sebastijana Šunda, odnosno Filipa Šćekića. Kompozitorka Nađa 25. septembra u 21 sat i 15 minuta donosi gruvi energični zvuk, dok će Sebastijan, 27. septembra od 15 časova pokrenuti kombinaciju melodija bliskog istoka, nemačkog sint-vejva i britanskog old skul hausa.
 
U Kulturnoj stanici Svilara dve izložbe, performans i predavanje 
 
Materijalna vrednost umetničkog dela – ko i kako je procenjuje? Tim pitanjem bavi se projekat "75.000 – Vrednost umetničkog dela", autora Luke Kulića, vajara i kustosa, koji će biti realizovan 29. septembra u 20 časova u Kulturnoj stanici Svilara. Autor kroz dva segmenta preispituje vrednost pojedinačnog umetničkog dela, koje će predstaviti gledaocima na društvenim mrežama, a nakon toga, autor će održati i performans-predavanje na ovu temu. U KS Svilara 30. septembra u 18 sati biće otvorena i izložba "Autonomni identiteti" vizuelne umetnice Izabele Mašić. Izložba će predstaviti Izabeline radove nastale u periodu od 2017. do 2020. godine koji se bave sociološkim i globalnim događajima koji su uticali na čitavo društvo, pa tako i na autorku. 
 
Novomedijska umetnička praksa na izložbi Art Body Art u Galeriji SULUV-a
 
Nakon prve izložbe projekta Art Body Art, u avgustu u KS Svilara, 28. septembra u 20 sati, biće otvorena druga izložba Art Body Art projekta: Relacije tela (telo kao pokretna forma), u organizaciji Saveza likovnih umetnika Vojvodine. Na izložbi će biti predstavljeno devet umetničkih radova iz oblasti novomedijske umetničke prakse. Ova izložba predstavlja uvodni događaj glavne aktivnosti projekta, međunarodne izložbe Art Body Art, u godini titule Evropske prestonice kulture.
 
Premijerne projekcije filmova Međunarodnog festivala "Uhvati film"
 
Premijerne projekcije kratkometražnih filmova iz selekcije Međunarodnog filmskog festivala "Uhvati film" biće organizovane 26. i 27. septembra u 18 časova, u Kulturnom centru Novog Sada. Filmovi dolaze iz svih krajeva sveta, različitih žanrova i formata, govore o temama ljubavi, ljudskih odnosa, sporta, plesa, ali otvaraju i skrajnute teme poput nasilja, odbacivanja i diskriminacije. Festival obuhvata i dve tribine: "Volonteri koji menjaju perspektive" i  "Festival koji menja perspektive".
 
U nedelji vizuelne umetnosti svoj program predstavlja i Šok zadruga, u vidu samostalnih izložbi i drugih umetničkih i aktivističkih projekata. Među njima su i izložba radova Jovane Semiz u Šok centrali, koja traje do 3. oktobra i izložba Bojana Dojkića, za javnost otvorena do 17. oktobra u Bulevar Buksu. 
 
Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera prevencije propisanih usled trenutne epidemiološke situacije. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.  
 
Kaleidoskop kulture počeo je 4. septembra i traje do 9. oktobra. Nakon četiri dana svečanog otvaranja na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, o čemu možete čitati OVDE, programi su predstavljeni širom Novog Sada. Satnicu i detaljne informacije o programima možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021