Novosađani uredili 12 malih javnih površina u 2020. godini

Dvanaest malih javnih površina u Novom Sadu i okolini uređeno je tokom 2020. godine, u okviru konkursa "Nova mesta - mikrogranting".
Neki od 13 projekata Novosađana koji su prošli na konkursu obuhvatili su pravljenje oaze za odmor i druženje postavljanjem klupa i stola sa šahovskom tablom na Novom naselju (ulica Kaće Dejanović), zatim pergolu u Ledincima (Zmaj Jovina ulica), novi kutak na Adicama (ulica Marije Bursać) gde sugrađani sada imaju više mesta za druženje i gde su posađena i nova stabla, saletlu na Detelinari (Omladinskog pokreta) i postavljanje urbanih klupa u dvorištu kod Turgenjeve ulice i Bulevara oslobođenja. 
 
Osim navedenih, novosadska udruženja građana i stambene zajednice postavili su mobilijar i tako stvorili nove i čistije oaze za uživanje i na Limanu 1 (iza kafea "Beza"), Klisi (Sentandrejski put BB), Šodrošu (Ribarsko ostrvo), Novom naselju (Partizanskih baza), u Petrovaradinu (Zlatarićeva/Božidara Adžije), Rumenki (okolina FK Jedinstva) i Stepanovićevu (Milunke Savić), gde je prebačena saletla sa Limana. Uređenje javne površine i postavljanje mobilijara na lokaciji Beogradski kej 39 pomereno je za proleće 2021. godine, zbog drugih radova u toj ulici. 
 
 
Nova mesta, odnosno uređene male javne površine, predstavljaju i nove lokacije za različite kulturne sadržaje u budućoj Evropskoj prestonici kulture, pa je tako novo mesto uređeno na prethodnom konkursu 2018. godine – Bici oaza, ove godine bilo lokacija za Knjiško veče Milana Mumina u okviru Kaleidoskopa kulture. Upravo je Kaleidoskop kulture ove godine u nedelji arhitekture posvetio tribinu konkursu "Nova mesta – Mikrogranting", na kojoj se diskutovalo o rezultatima i prednostima tog konkursa i to baš na lokaciji koja je uređena ove godine – u dvorištu ulice Kaće Dejanović. Na ovoj tribini, predsednik Društva arhitekata Novog Sada i predsednik komisije na konkursu, Miljan Cvijetić, istakao je da građani do sada "nisu imali prilike da učestvuju u oblikovanju grada, a sada imaju poziv da neku svoju ideju pretoče u stvarnost i dobiju sredstva za to". 
 
  
 
Celu tribinu možete da pogledate na Youtube stranici Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Pored Društva arhitekata Novog Sada, koji su partneri projekta, članovi žirija su i iz JKP Gradsko zelenilo Novi Sad i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture". 
 
Konkurs "Nova mesta – Mikrogranting" prvi put je realizovan 2018. godine, u sklopu priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, kroz projekat iz Aplikacione knjige "46 urbanih džepova".
  • Jaroslav

    04.12.2020 00:04
    Postaviti ucionicu na otvorenom u drugoj polovini Novembra, ingeniozno! Sta, da propada 3,4 meseca bez da iko sedne tamo? Sem mozda ona tri narkomana i dilercic da ih snabdeva na 20metara od skole...
  • Ledinacka rospija

    03.12.2020 15:17
    E da nam ovu skalameriju nisu postavili u Ledince zaista ne znam kako bi dalje ziveli...Na 2 sela 1 doktor pa biras kada ces se razboleti,posto ponedeljkom,sredom i cetvrtkom je u Novim,a utorkom i petkom u Starim Ledincima..Jos nam doveli karakondzulu za doktoricu..Nemamo pedijatra,a o zubaru mozemo samo da sanjamo.Stepenice iliti takozvana Derventa neogradjena i samo se ceka dan i objava da je neko slomio vrat na istoj..Nemamo cak ni pravu kafanu,ako izuzmemo Vidikovac koji je malo elitnije mesto..O kanalizaciji mozemo samo da sanjamo,a bila je planom izgradnje predvidjena 1966..Ali imamo bankomat!!!!!I 2 prodavnice u Novim Ledincima,a cak 3 u Starim..Lepota zivljenja..I onda donesu mobilijar za sah i hvale se kao da su carevu palatu napravili..Makar cemo imati leti gde da cugnemo pivce
  • Sremica

    24.11.2020 23:03
    NS
    U Ledincima, Zmaj Jovina 19

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021