Vojislav Prkosovački: Volontiranje budi ono najbolje u nama i podstiče da se to dobro dalje deli

Međunarodni dan volontera obeležava se u subotu, 5. decembra, a u Novom Sadu su upravo oni odigrali ključnu ulogu tokom ove godine, za šta su nagrađeni i Oktobarskom nagradom.
Volonteri i volonterke Novosadskog volonterskog servisa, koji je nastao kao zajednički projekat dve evropske prestonice – kulture i mladih, ove godine, pokazali su solidarnost, spremnost da pruže pomoć i podršku sugrađanima i veliku odgovornost. O angažmanu tokom vanrednih okolnosti, Oktobarskoj nagradi, ali i samom načinu rada i funkcionisanja u okviru Novosadskog volonterskog servisa, uoči njihovog dana, priča koordinator NVS-a, Vojislav Prkosovački.
 
Novosadski volonterski servis je odigrao ključnu ulogu u pomaganju sugrađanima u borbi sa pandemijom. Koliko je akcija bilo i koliko je volontera učestvovalo? 
 
Prkosovački: Novosadski volonterski servis je dva dana po proglašenju vanrednog stanja postao deo šire inicijative organizacija u Novom Sadu koje rade sa volonterima. Inicijativa je potekla od Omladinske prestonice Evrope Novi Sad – OPENS i okupila Gradsku upravu za sport i omladinu Grada Novog Sada, Novosadski omladinski Forum, Crveni krst Novog Sada, Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu i omladinske organizacije – Udruženje građana "YOUTH Fest", Institut za omladinske politike, Čepom do osmeha, Evropski omladinski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar i Kolping Srbija. Organizacije su pružile svoje resurse na raspolaganje u prevazilaženju izazova koje je izazvala pandemija sa idejom da se sa volonterima radi bezbedno i sigurno, sinhronizovano i koordinisano sa gradskim kriznim štabom.
 
Novosadski volonterski servis je na sebe preuzeo upravljanje volonterima, od komunikacije sa gradskim kriznim štabom, preko poziva i registrovanja novih volontera, pa do direktnog rada sa njima na terenu. Zanimljivo je da smo za kratak vremenski period imali velik broj novoregistrovanih volontera i povećali bazu za skoro 400 novih volontera i volonterki spremnih da daju podršku u aktivnostima tokom vanrednog stanja. Volonteri su bili angažovani na aktivnostima nabavke hrane, lekova i namirnica za sugrađane starije od 65 godina u direktnoj saradnji sa Crvenim krstom, učestovali su u postavljanju privremene Kovid bolnice na Novosadskom Sajmu u direktnoj saradnji sa Vojskom Srbije, te podeli pomoći za najsiromašnije i na pakovanju više od 20.000 paketa za penzionere Novog Sada. Tokom rada na više aktivnosti, ukupno je ostvareno 3820 volonterskih sati, angažovano je 667 volontera i volonterki. Brojevi su važni za ovakve retrospektive i prikaz urađenog, ali je mnogo važniji ostvaren kvalitet rada sa volonterima.
 
S obzirom na to da su volonteri do sada bili angažovani na različitim događajima, ovo je ipak bio izazov, zbog poštovanja određenih pravila kako bi se svi zaštitili. Kako su se volonteri prilagodili i koliko je to bilo zahtevno?
 
Prkosovački: Novosadski volonterski servis je od osnivanja, u septembru 2017. godine, zasnovan na metodologiji uspostavljanja lokalnih volonterskih servisa koji mogu da pruže podršku svima koji žele da pokrenu određene promene i da u njih uključe građane/volontere. Za manje od dve godine podržali smo 145 različitih aktivnosti u okviru obe evropske prestonice, ali i na polju sporta, zdravlja, socijalne zaštite i zaštite životne sredine, konstantno primenjujući i unapređujući elemente volonterskog menadžmenta. Dobro utemeljenje koraka volonterskog menadžmenta koje podrazumeva dobra informisanost o volontiranju, o prostoru u kojem se volontiranje sprovodi, o korisnicima i organizatorima, dobru obuku i prostor za sva dodatna pitanja, poštovanje vremena i bezbedonosnih mera važi za sve sektore volontiranja. Volontiranje može biti uspešno jedino ako smo se dobro pripremili, prikupili sve informacije i poštovali dogovorene elemente.
 
  
 
Svi volonteri u NVS-u prolaze kroz obavezne korake pozivanja, obaveštavanje o prijemu, učešće na pripremnom sastanku, realizaciji, evaluaciji i činu zahvalnosti i ohrabrivanja za nove volonterske avanture. Uz svu pripremu, volonteri dobijaju i kratki "Podsetnik za bezbedno volontiranje". Ova metodologija važi za sve sektore volontiranja kojima smo do sada bili podrška. Vanredno stanje je usmerilo dodatnu pažnju na bezbednost i sigurnost, sprovođenje dodatnih mera opreza i informisanje o merama koje treba pratiti kako bi se izbegle neželjene situacije. Sistemskim pristupom se radi dugoročno, održivo, sa jasnom podelom odgovornosti i sa dodatnim uživanjem u ispunjenim zadacima. Volonteri su pokazali odgovornost, motivisanost, spremnost za pružanje podrške, humanost i solidarnost, što je dodatno budilo osećaj da živimo među dobrim ljudima.    
 
Rad i trud krunisan je Oktobarskom nagradom. Koliko je to značajno za Vas kao koordinatora NVS-a? 
 
Prkosovački: Oktobarska nagrada svih volontera i volonterki Novog Sada je važna potvrda zalaganju i energiji uloženoj u podršku lokalnoj zajednici. Nagrada je uzdizanje vrednosti koje volonteri sa sobom nose i nesebično dele kao što su solidarnost, humanost, zalaganje za mir, tolerancija, rušenje predrasuda i stereotipa, ravnopravnost i demokratiju. Nagrada je po meni simbol toga da Grad vidi i razume značaj volontera i volonterki i podsticaj za nove aktivnosti, poduhvate, podizanje kvaliteta rada i postavljanje standarda rada sa volonterima. Pred nama je period u kojem svi organizatori volonterskih aktivnosti treba da potvrde ovu nagradu daljim zalaganjem, kvalitetnim radom i još vidljivijom podrškom zajednici.   
 
Da se osvrnemo i generalno na rad NVS-a. Koliko zapravo i sami volonteri doprinose događajima na kojima su bili angažovani od početka rada NVS-a i kakva iskustva stiču? 
 
Prkosovački: Volontiranje je dvosmeran proces, angažmanom volontera i volonterki obe strane dobijaju. Podjednako je važno i davanje i primanje volonterske podrške. Volonteri i volonterke stiču različite veštine i znanja, nova poznanstva, otkrivaju prostore u kojima još nisu bili, bolje se upoznaju sami sa sobom, ali je najvažnije iskustvo koje ne može da se stekne na drugim mestima i drugim metodama. Sa druge strane, organizacije, institucije, različite formalne i neformalne grupe imaju mogućnost da svoje aktivnosti predstave novoj populaciji, novoj publici, angažmanom volontera dodaju dodatne boje realizaciji, da kreiraju novu emociju koja se pamti, otvaraju se za nova sagledavanja aktivnosti, dobijaju sugestije i smernice kako neke stvari unaprediti, što sve zajedno dovodi do povećanja kvaliteta rada, osećaja pripadnosti, uvažavanja i rasta. Povezujući volontere sa organizatorima volonterskih aktivnosti, grad dobija drugačiji oblik i širinu. Poseban je osećaj u jednom danu proći kroz lavirinte Srpskog narodnog pozorišta, sedeti u svečanom salonu Galerije Matice srpske, a već sledeći dan biti na svetskom prvenstvu u mountinboardingu ili na humanitarnom koncertu u svom kvartu. Volontiranje budi ono najbolje u nama i podstiče da se to dobro dalje deli. 
 
  
 
Koliko je trenutno volontera u NVS-u?
 
Prkosovački: U bazi Novosadskog volonterskog servisa je trenutno 1657 registrovanih volontera. Najstariji ima 83 godine, a najmlađi skoro 11. Najveći broj volontera čine mladi od 19 do 27 godina, zapravo mlada populacija koja još uvek uči, traži se i koja kroz volontiranje dodatno učestvuje u životu zajednice, grada, a time i celog društva. Posebno sam ponosan na seniorsku grupu volontera koja u aktivnosti koje organizujemo i podržavamo unosi dodatno dostojanstvo i vrednost. Raditi sa ovom populacijom je posebno uživanje, jer se sa njima otvaraju i teme međugeneracijske saradnje, što volontiranju daje još veći podstrek za dalji rad i unapređenje. Lepota je u tome što ne postoji jasno pravilo ko će se opredeliti za volonterski angažman. Motivacije su različite i ne biraju uzrast, pol, socijalni niti bilo koji drugi status. Neko se aktivira zbog mogućnosti da bolje upozna grad, neko je tu da bi proširio krug prijatelja, velika grupa ispunjava osećaj korisnosti, neko je jasan u tome da želi da svojim angažmanom podrži svoj grad.
 
Kako će ove godine biti obeležen Međunarodni dan volontera? 
 
Prkosovački: Nažalost, trenutna situacija sa pandemijom, onemogućila nam je obeležavanje našeg dana onako kako bismo voleli i aktiviranje svih naših kapaciteta. Međutim, ostvarili smo uspeh na polju veće vidljivosti naše mreže i naših volontera kada smo sa kolegama i koleginicama, koordinatorima volonterskih programa iz 18 Evropskih prestonica kulture pokrenuli neformalnu mrežu koja NVS-u daje važnu međunarodnu dimenziju. Dve prezentacije su iza nas, Share your story i Discover my city, gde su volonteri predstavili svoje iskustvo i bili vodiči kroz svoj grad, a sutra, 5. decembra, biće organizovan onlajn kviz na platformi Zoom, koji će okupiti 80 volontera iz 15 evropskih zemalja. Međunarodni volonterski timovi će odgovarati na pitanja iz poznavanja gradova prestonica i opšte kulture. Ekipu iz Novog Sada čini 10 volontera, a mi pozivamo sve da isprate kviz koji počinje u 16 časova klikom na link: https://fb.me/e/cmxVjgqmu 
  • Stalket

    09.12.2020 22:42
    John Lennon je Srbin
    Ranije išli prugu praviti za džabe, sad sakupljate dobrovoljce s'a koca i konopca, da ima države i sistema u njemu ne bi narod ni trebao da zna za takve probleme. Pozdravite vašu mamu.
  • Aleksandar Bursac

    04.12.2020 18:25
    Sve pohvale za gospodina Prkosovackog i njegov tim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021