Novosadski onlajn Doček otvara nove prostore za kulturu

Godina koju je obeležila pandemija korona virusa, Novom Sadu donela je pomeranje godine titule Evropske prestonice kulture sa 2021. na 2022. godinu, ali nije omela njenu aktivnu pripremu.
Nakon uspešno realizovanih projekata "Umetnici. Sad!" za podršku lokalnoj umetničkoj sceni i Kaleidoskopa kulture koji je obeležen multimedijalnim spektaklom – izvođenjem opere "Rigoleto" na otvorenom, ispred spomenika kulture istorijskog nasleđa ovog grada, novosadskog Češkog magacina, Novi Sad je postavio nove standarde kulturnih događaja u doba pandemije, sa više od pola miliona pregleda programa putem onlajn platformi projekta.
 
U istom duhu, Novi Sad kao buduća Evropska prestonica kulture najavila je Doček, programski luk projekta čija jedinstvenost se ogleda u proslavi dve Nove godine, 31. decembra i 13. januara, spajanju dva kalendara, julijanskog i gregorijanskog, dva računanja vremena, prema kojim se dočekuje 2021. i 7529. godina, sve to kroz otvaranje novih prostora širom grada za umetnike i novu publiku.
 
 
Putem sajta visitns.rs publika širom sveta će 31. decembra moći da pogleda reprizu multimedijalnog spektakla "Rigoleto" na otvorenom, izvedenu u saradnji sa najstarijim srpskim profesionalnim teatrom, Srpskim narodnim pozorištem, uz video-projekcije na fasadi dugačkoj 50 metara, dok će 13. januara na istoj platformi, ali i putem javnog servisa Srbije, gledaoci uživati u koncertu proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića sa novosadskim kamernim orkestrom Camerata Academica. Ovim koncertom Stefan Milenković zvanično otvara novu Gradsku koncertnu dvoranu u Novom Sadu, u kojoj će obavljati funkciju umetničkog direktora.
 
Stefanu Milenkoviću će se, iz novih prostora za kulturu širom Novog Sada, 13. januara u onlajn Dočeku 7529. godine pridružiti i Električni orgazam, Buč Kesidi, Staša Kukić, Hor Sveti Stefan Dečanski, Lana Zorjan, Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović -Kovačević, Džezva & Džezvica Jazz band, Novosadski gudački kvintet, Surreal i Udruženje umetnika "Visoko C".
 
 
U toku priprema Novog Sada za godinu titule, novo ruho enterijera i eksterijera dobilo je i Novosadsko pozorište odakle će 13. januara nastupiti srpski reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021