Četiri decenije Električnog orgazma na novosadskom onlajn Dočeku

Od benda oformljenog za samo jednu svirku do 41 godine rada. Jedan od najdugovečnijih rok sastava na ovim prostorima, Električni orgazam, proslaviće svoj jubilej u okviru onlajn Dočeka 7529, na platformi visitns.rs, 13. januara.
Četiri decenije Električnog orgazma na novosadskom onlajn Dočeku
Foto: YouTube (screenshot)
Osnovani baš tog datuma, 1980. godine, u kafani "Mornar" danas iza sebe imaju skoro 20 albuma i bezbroj koncerata. Jedni su od začetnika novog talasa na prostoru bivše Jugoslavije i izvođača na čuvenom albumu "Paket aranžman". Karijeru započinju kao bend Hipnotisano pile, a sami su sebi bili predgrupa kao Električni orgazam. Taj nastup u beogradskom SKC jasno je pokazao kom sastavu predstoji svetla budućnost.
 
Danas nakon četiri decenije, frontmen Srđan Gojković Gile, kaže da ništa ne bi menjao i da kao najveći uspeh vidi upravo to što su zajedno toliko opstali. 
 
"Sve je bilo onako kako i treba da bude, a najveći utisak je to da smo mi u stvari još uvek tu posle 41 godine. Niko to nije planirao. Mi smo, kad je bend nastao, zapravo mislili da će to biti samo za jednu svirku, nismo imali u startu neku veliku ambiciju, ali evo sada kada čovek pogleda u retrovizor i vidi da je prošla 41 godina to izgleda kao jedna ozbiljna kilometraža, što i jeste bila. Bilo je tu i uspona i padova i lepih i tužnih događaja, to je jedan čitav život. U okviru ljudskog veka, da toliko svirate u istom rokenrol bendu, na ovim našim teritorijama, ne znam ni ja sam kako smo to uspeli, ali izgleda da jesmo", kaže Gile. 
 
Kao neko sa tako dugim rokenrol stažom, Gile kaže da je dobro što postoje bendovi, mlađi od njih, koji se još uvek trude da žive od rokenrola, da stalno održavaju koncerte i izdaju albume.
 
"Od Kande, Kodže i Nebojše, Artan Lili, Straight Mickey and The Boyz, Repetitor... ne bih voleo sad da zaboravim nekog, ali poenta je da je dobro da se ta tradicija živog sviranja rokenrola i bavljenje rokenrolom kao načinom života nastavlja", priča Gile. 
 
Nastup koji ističe za proteklih 40 godina kao ostvarenje dečačkog sna skoro celog benda je upravo koncert sa rok legendama The Rolling Stones, 2007. godine u Beogradu, dok im je nastup u okviru onlajn Dočeka novi izazov. 
 
"Mi ovo radimo prvi put i to je uvek izazov i zanimljivo je kada radiš nešto što nikada nisi za 40 godina, tako da je sa jedne strane i zabavno. Mi smo svakako željni svirke, jer smo prošle godine, iz poznatih razloga, uspeli samo dva koncerta da održimo, što je nezapamćeno u našoj karijeri. Nadam se da će se situacija sa virusom uskoro smiriti i da ćemo što pre moći da sviramo u direktnom kontaktu sa ljudima. Ipak, ništa ne može da zameni direktan kontakt sa publikom", priča Gojković.  
 
Novosađani već četvrti put zaredom obeležavaju Doček kroz koncept dva kalendara, dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, ali prvi put u onlajn formatu. Doček 2021. godine obeležila je onlajn premijera multimedijalnog spektakla opere "Rigoleto", dok će u okviru Dočeka 7529. kojim se proslavlja Nova godina po starom srpskom kalendaru onlajn nastupe imati i Stefan Milenković, Vasil Hadžimanov, orkestar Camerata Academica, Buč Kesidi, Surreal & Beyonde, Džezva & Džezvica džez bend i drugi.
 
Detaljne informacije programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021