Izložba "Notr Dam, urbani pejzaž" u Svilari

Izložba "Notr Dam, urbani pejzaž" biće realizovana od 15. aprila do 10. maja u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.
Izložba "Notr Dam, urbani pejzaž" u Svilari
Foto: Novi Sad 2021
Na izložbi će biti prikazana dela slikara Milivoja Ljubinkovića koji je tokom osam godina, inspirisan velelepnošću Notr Dama, nacrtao više od stotinu crteža ove katedrale.
 
Ona će biti otvorena 15. aprila, na dvogodišnjicu požara koji je zahvatio najpoznatiju katedralu u Parizu. 
 
Kako slikar Milivoj Ljubinković kaže, Notr Dam je postao predmet njegovog interesovanja pre mnogo godina, te je tada shvatio da je ovo zdanje zapravo nepresušan izvor inspiracije.
 
"Postavio sam sebi pitanje: Šta čovek koji se bavi likovnom umetnošću drugo da radi nego da uzme da crta i slika? Moja prijateljica, ima stan na ostrvu Sen Luj, sa balkonom koji gleda na poleđinu Notr Dama i ja sam se instalirao na njen balkon, izneo blok i skromna sredstva, jednu tubu gvaša, par ugljenih pastela za crtanje, par četki i to je bio moj pribor sa kojim sam pokušao taj doživljaj Notr Dama da prenesem na papir", priča Ljubinković.
 
 
 
On dodaje i da ni posle osam godina gotovo kontinuiranog rada usredsređenog na Notr Dam, i dalje nije uspeo da realizuje pravi doživljaj ove građevine.
 
Podsetimo, u večeri 15. aprila 2019. godine, katedralu Notr Dam zahvatila je vatra koja je uništila drveni krov i veliki deo njene unutrašnjosti, a radovi slikara Ljubinkovića nastali su pre ovog požara. Od početka 21. veka, katedralu je godišnje posećivalo oko 14 miliona turista i hodočasnika, što ju je činilo jednom od najposećenijih građevina u celoj Evropi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021