Više od 185 miliona dinara podsticaja za kulturu u Novom Sadu

Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" u cilju podsticanja i uključivanja lokalne i nacionalne scene, te i upotpunjavanja programa odobrila je 111 projekata u ukupnoj vrednosti od preko 185 miliona dinara.
Više od 185 miliona dinara podsticaja za kulturu u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako navode, kroz četiri konkursa koji su napisani od 1. decembra do 12. februara, osim domaćih, u ovaj projekat uključeno je i 33 evropska partnera.
 
"Ulažući najveća sredstva ikada u jedan konkurs iz oblasti kulture u Novom Sadu, fondacija je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine, pritom opredeljujući najveći deo sredstava (60 odsto) za vaninstitucionalnu scenu, sa 76 podržanih projekata", navode u Fondaciji.
 
Oni dodaju i da cilj ovog projekta jeste zapravo podrška sceni koja se nalazi u veoma teškim okolnostima u protekloj godini.
 
Kako ističe direktor projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, Fondacija će i posle ovog konursa nastaviti da ulaže u kulturu.
 
"Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije korona virusa. Kao što smo prošlogodišnjim ulaganjem od 70 miliona dinara kroz projekte 'Umetnici, Sad!', 'Kaleidoskop kulture' i 'Doček' radili na podršci novosadskoj umetničkoj sceni, tako ćemo kroz nove javne pozive za upotpunjavanje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture nastaviti da ulažemo", najavljuje Milenković. 
 
Komisija koja je birala projekte, od ukupno 308 pristiglih prijava odobrila je ukupno 111 projekata, a njihova vrednost iznosi 185.449.394 dinara.
 
Konkursna komisija se sastojala od predsednika dr Vladimira Gvozdena – profesora Univerziteta u Novom Sadu i članova komisije u sastavu: Zorica Šijak – v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada; Stevan Divjaković – kompozitor; Vladimir Marinković – rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc – dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu. 
 
Kako saopštavaju iz Fondacije, komisija je prilikom ocene vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u raspisu konkursa, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021