Onlajn predavanje o značaju i doprinosu Mileve Marić Ajnštajn u petak

Onlajn predavanje o velikoj srpskoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn koja će biti jedna od ključnih ličnosti programa "Evropska prestonice kulture 2022" održaće se u petak, 14. maja.
Onlajn predavanje o značaju i doprinosu Mileve Marić Ajnštajn u petak
Foto: 021.rs (Screenshot)
Predavanje "Mileva Ajnštajn Marić - Zrak svetlosti u fizici XX veka" zainteresovani mogu pratiti putem OVOG fejsbuk događaja.
 
Predavanje će voditi Violeta N. Nikolić, dr nauka fizičke hemije, u zvanju naučnog saradnika Instituta nuklearnih nauka „Vinča“, dok će u razgovoru nakon predavanja, koji moderira dramska spisateljica i rediteljka iz Zagreba, Vedrana Klepica, učestvovati i dramske spisateljice Minja Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić i Vedrana Božinović.
 
Kroz predavanje će biti predstavljen Milevin naučni doprinos, vezan uglavnom za radove koji se bave problematikom fotoelektričnog efekta i specijalnom teorijom relativnosti, koji predstavlja predmet brojnih diskusija i debata u današnjim naučnim krugovima.
 
"Više autora smatra da teorija fotoelektričnog efekta, za koju je Milevin muž, Albert Ajnštajn, dobio Nobelovu nagradu, predstavlja njen originalni naučni doprinos", navode organizatori i dodaju da je potrebno značajnije pristupiti analizi vremenskog konteksta u kojem je stvarala i radila Mileva Marić.
 
"Da bi se pravilno razumeo slučaj Mileve Marić, potrebno je da se uzme u obzir i položaj žena u nauci toga doba. Sa druge strane, on se ne može razumeti bez uzimanja u obzir širih socioloških aspekata zapadne i balkanske kulture tog vremena. U svetlu toga, biće analizirana Milevina ličnost, razlozi zbog kojih je donosila određene odluke u privatnom životu i karijeri, kao i njen naučni doprinos", saopštavaju iz fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021"
 
Ovo predavanje biće realizovano kao deo pripremnih aktivnosti nove predstave o Milevi Marić, koja će imati premijeru u maju 2022. godine u okviru programa "Novi Sad - EPK"
 
Predavanje organizuje Sterijino pozorje u saradnji sa ovom fondacijom, Narodnim pozorištem Sombor i Institutom za nuklearne nauke "Vinča".
  • Ljubav

    11.05.2021 17:39
    Jedinstvena
    Zena kao Milena zasluzuje sve pocasti, jer je bila jedinstvena i posebna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021