Potpisan sporazum o saradnji Novosadskog sajma i EPK

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Novosadskog sajma potpisan je danas u Novom Sadu.
Potpisan sporazum o saradnji Novosadskog sajma i EPK
Foto: 021.rs
Kako navode iz fondacije, sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Fondacije Sajma označava početak partnerstva u okviru kog će u godini titule Evropske prestonice kulture, 2022, biti realizovani brojni inovativni kulturni događaji u sklopu programskog luka "Seobe". 
 
Ovaj sporazum obuhvatiće i mnoge aktivnosti koje će doprineti podizanju kapaciteta kulturne scene uključivanjem ključnih aktera u gradu. 
 
 
Prilikom potpisivanja sporazuma direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ova saradnja veoma značajna, imajući u vidu da je Vojvodina jedna multikulturalna sredina i da se u njoj neguje različitost evropskih kultura.
 
"Svakodnevno negujemo bogatstvo i različitost evropskih kultura, a to je takođe i cilj EPK-a. Uloga Novosadskog sajma još od osnivanja je povezivanje privrede celog sveta, umrežavanje privreda i ekonomija, a sve u svrhu razvoja naše države. Projekat EPK-a u sam centar društvenog razvoja stavlja kulturu i stavlja je u centar privrednog razvoja društva utemeljen na znanju inovativnosti i kreativnosti", kaže direktor Sajma.
 
On dodaje i da rukovodstvo Sajma to prepoznaje i spremno je da zajedno sa fondacijom doprinese razvoju kulturne infrastrukture i doprinese razvoju kulturnog imidža grada, razvija turistički i privredni potencijal grada.
 
Program Fondacije "Novi Sad - EPK" sastoji se iz četiri četiri dela. Program koji će se naredne godine odvijati na Novosadskom sajmu nazvan je "Seobe duša", dok su drugi programi "Raskršće" čiji je cilj da pokaže kako je Novi Sad postao evropski grad sa evropskim vrednostima, "Migrart" kao deo progama koji za cilj ima da pokaže kako su kroz oko umetnika prikazane migracije i njihov uticaj na Evropu i "Karavan kroz mrežu kulturnih stanica" koji će prikazati mešanje ukusa, žanrova i gastrokulture kao jednog važnog aspekta života.
 
Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković kaže da je cilj ove saradnje zapravo decentralizacija kulture u Novom Sadu, te i da je institucija Novosadskog sajma za to podobna jer se ne nalazi u samom centru grada.
 
"Novosadski sajam je jedan od brendova Novog Sada već gotovo čitav vek. Dok su ostale kulturne institucije i gotovo sva kulturna dešavanja zapravo usko vezana za centar, Novosadski sajam koji to nije postaće mesto događanja i mogu da kažem jedan jedinstveni paviljon književnosti ovog dela Evrope", najavljuje direktor fondacije.
 
Kako dodaje u okviru ovog progamskog dela govoriće se o tome da migracije kao aktuelna tema ne moraju da budu nešto što stvara određenu vrstu straha. U slučaju Novog Sada migracije, a kako su ih iz fondacije nazvali, "Seobe", pravi su primer kako sve može da bude drugačije.
 
"Seobe duša" koje će se kroz niz aktivnosti održati u prostorijama Novosadskog sajma kao glavnu temu imaju književnost, ali će se tokom ovog projekta održati i različite predstave i performansi.
 
"Ovo može biti brend Sajma u nadolazećim godinama, ovakva vrsta saradnje pokazuje šta znači kultura kao način života. Ovaj prostor postoji, ali onako kako će izgledati 2022. godine, do sada niste imali prilike da ga vidite. Nadamo se da će ova naša akcija doprineti nekim suštinskim promenama, te i da će ovo postati deo legata Novosadskog sajma ali i Novog Sada", zaključuje Milenković.
 
Naziv "Seobe" kako kažu iz fondacije odabrali su i zbog povezanosti ovog pojma sa stvaralaštvom domaćih umetnika Paje Jovanovića i Miloša Crnjanskog. Sadržaj čitavog programa biće interaktivnog tipa, tako da će građani i publika biti uključeni u čitav proces.
 
"S obzirom na to da je Novosadski sajam svojevremeno bio i pozornica za predstave, te i za razna sportska takmičenja, posredstvom ove saradnje,može se reći da, se na sajam sve to vraća", kažu iz AD Novosadski sajam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021