Odabrano 30 projekata novosadskih umetnika u sklopu Kaleidoskopa kulture

Na konkursu koji je trajao od 7.juna do 5. jula, a koji je bio namenjen novosadskim umetnicima za učešće na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture, odabrano je 30 projekata.
Kako se navodi u saopštenju fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", Kaleidoskop kulture predstavlja kulturu zajedništva kroz pet nedelja i pet vrsta umetnosti (izvođačku, vizuelnu, primenjenu, književnost i arhitekturu), dok projekti koji su odabrani obuhvataju scensku, izvođačku i likovnu umetnost, audio-vizuelno i digitalno stvaralaštvo, multimedije, mjuzikl, cirkus, uličnu umetnost i slično.
 
Naime, konkurs je trajao od 7. juna do 5. jula, a fondacija "Novi Sad EPK" isti je pokrenula u duhu aktiviranja svih relevantnih aktera na kulturnoj sceni, te kultnih gradskih prostora, kulturnih stanica i novih mesta, stavljajući ih u službu kulture i umetnosti u okviru četvrtog Kaleidoskopa kulture planiranog od 2. septembra do 8. oktobra.  
 
"Za javne pozive i konkurse pokrenute u sklopu predstojećeg Kaleidoskopa kulture opredeljeno je 12,5 miliona dinara, a oni se realizuju u saradnji sa renomiranim partnerima, kao što su prestižna svetska institucija za razvoj i eksperiment na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija, Ars Elektronika, potom umetnička galerija u austrijskom St. Poltenu (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Društvo arhitekata Novog Sada, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i Centra za promociju nauke", navodi se u saopštenju fondacije.
 
Oni dodaju i da je poseban segment samog konkursa bila i prijava umetnika za učešće na izložbi koju će fondacija realizovati u pomenutoj umetničkoj galeriji u austrijskom St. Poltenu i sve to u saradnji sa vladom Donje Austrije.
 
Za to su odabrani projekti dve novosadske umetnice, Sare Masnikose "Outside, such a lonely place" i Jelene Gajinović "Lost landscape", a u sklopu saradnje i austrijski umetnici imaće priliku da izlažu svoje radove u Novom Sadu.
 
Fondacija podseća da je na konkursu koji je realizovan sa Ars Elektronikom pobednik novosadska Akademija umetnosti, dok je produžen rok za prijavu na konkurs "Nova mesta" koji oni sprovode zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije. Taj projekat konkurs biće otvoren sve do 24. avgusta ove godine.
 
Više o tom konkursu, kao i o odobrenim projektima na Javnom konkursu za podršku lokalnim umetnicima u 2021. godini, možete pročitati na zvaničnom sajtu "Novi Sad - EPK".
  • /

    20.07.2021 15:54
    /
    bas su brzi.
    masnikose takodje.nemaju dosta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021